بازدید از جاذبههای چابهار بهشت گمشده ایران
چابهار واقع در استان سیستان و بلوچستان دروازه ورود به شگفتیهای جنوب ایران است. جایی که چشمتان دیدن این همه زیبایی و شگفتی را باور نمیکند و از هر لحظه این سفر حیرتزده میشود. چه با تور چابهار یا به صورت شخصی راهی این شهر شدید از دیدن تعداد زیاد جاذبههای تاریخی و طبیعی اصلا تعجب نکنید. جنوب ایران خطهای ناشناخته است که هر شهر آن هزاران دیدنی دارد. پس تا انتهای این مقاله همراه باشید تا با بهترین جاذبههای تاریخی و طبیعی چابهار آشنا شوید. شهری که در گذشته به چهاربهار معروف بوده و گویا هر فصل آن بهاری دلانگیز با عطر متفاوت شکوفههای درختهای گرمسیری در خنکای هوای اوایل پاییز و زمستان است.
دیدنیهای طبیعی چابهار
بهتر است دیدنیهای چابهار را به دو دسته دیدنیهای تاریخی و دیدنیهای طبیعی تقسیم کنیم. مطمئن باشید از دیدن و خواندن مطالب درباره این جاذبهها چنان شگفتزده خواهید شد که بعد از خواندن این مقاله احتمالا چمدان سفر به سمت چابهار را میبندید.
1. جنگلهای حرا چابهار
در جنوب ایران پدیدهای شگفتانگیز وجود دارد که از کیش تا چابهار و قشم میتوانید آن را هر کدام به شکلی جذاب و زیبا ببینید. این پدیده طبیعی شگفتانگیز درختان حرا یا جنگل حرا نام دارند. جنگلی که ریشه در آب و سر در آسمان دارد و باید با قایقهای کوچک از آنها بازدید کنید. جنگل حرا چابهار نیز در جنوب شهر واقع شده و در احاطه صحراهای اطراف واقعا تضاد زیبایی ایجاد کرده است. اگر قصد سفر به جنوب ایران را دارید، کافیست سری به صفحه تورهای ایرانگردی علاءالدین تراول بزنید.

2. کوههای مریخی یا مینیاتوری چابهار
آیا میدانید مریخ ایران کجاست؟ چابهار! منطقه کوههای مریخی که در 40 تا 50 کیلومتری مسیر چابهار به روستای گواتر و دیدن بندر این شهر در راه خود احتمالا کوههای خاکستری رنگ جذابی که شبیه به صحنه فیلمهای فضایی است میبینند. اینها کوههای مریخی یا مینیاتوری چابهار هستند که از فرسایش مدادم کوههای رسوبی به وجود آمدهاند. وقتی همسفر تور چابهار شوید و درست در قلب کوههای مینیاتوری هستید میتوانید آهنگ زیبایی برای خود پخش کنید و از دیدن این همه زیبایی لذت ببرید.
3. تالاب لیپار چابهار
اگر مسافر چابهار هستید باید بدانید یکی از تنها دریاچههای رنگارنگ دنیا که به آن خواهرخوانده دریاچه هیلیر در استرالیا میگویند. این دریاچه صورتی رنگ که از معدود پدیدههای طبیعی و زیبای دنیا است چنان شما را حیرت زده میکند که دوست دارید بدانید چرا اصلا این دریاچه صورتی است. در این مورد باید گفت رنگ خاص این تالاب که یکی از 4 تالاب صورتی دنیا است به دلیل فعالیتهای پلانکتونها و باکتریها است. در این منطقه زیبا میتوانید حتی پرندگانی مانند تیهو، طاووسک چابهاری، دلیجه و فلامینگوها را ببینید. این تالاب انتخاب بسیار خوبی برای پرنده نگاری در پاییزی است .

4. بزرگترین گلافشان دنیا
گل فشانها پدیدههایی هستند که در بیشتر کشورها دیده میشوند اما بزرگترین کوه گل افشان دنیا در چابهار واقع شده و ارتفاعش به 500 متر میرسد. این چشمهها که به جای آب از آنها گل روان است در برخی از فصول سال خاموش و در برخی دیگر از موارد فعال میشوند. برای دیدن زیباترین و بزرگترین گل افشان دنیا به بندر تنگ در کنارک بروید.
۵. درخت مکرزن یا انجیر معابد چابهار
در جنوب دیدن درختان انجیر معابد یا همان لور بسیار زیاد است. این درخت که درختی مقدس برای محلیها و بومیها به شمار میرود به عقیده بسیاری آرزوها را برآورده میکند. جالب است بدانید درخت انجیر معابد از یک معبد هندی آمده است و به دلیل شکل متفاوت خود از قطر رشد میکند. این درخت بعد از بزرگ شدن به جا سر به فلک کشیدند دوباره به دل زمین میرود تا ریشه بعدی را بسازد. به این ترتیب هر شاخه از درخت تبدیل بک یه ریشه میشود. محلیها برای برآورده شدن آرزوهایشان نیز عقیده دارند اگر پارچهای به آن ببندند آرزویشان برآورده میشود. این درخت در روستای رمین در مسیر ساحلی چابهار به گواتر قرار دارد.
6. روستای درک؛ تقابل زیبای دریا و رملهای کویری
تصور کنید در پس رملهای کویری و شنهای بیابان ناگهان به دریا برسید، این دقیقا تعریف روستای درک است. روستای درک ترکیب زیبا و بینظیری از دریا و صحرا است که میتوانید همراه با محلیها شب را در یک اقامتگاه خوب گذارنده، پای موسیقی و داستانهای محلی بنشینید و زیباترین عکسهایتان را بگیرید. این روستا در فاصله 120 کیلومتری بین کنارک و درک قرار دارد.

7. اسکله و ساحل بریس
چابهار بندر زیباترین ساحلها است. از ساحل صخرهای بزرگ تا اسکله بریس که به ساحل تراسی نیز معروف است، گوشه گوشه این شهر زیبا را شگفتیهای طبیعی بینظیر احاطه کردهاند. این اسکله در فاصله 60 کیلومتری شرقی بندر چابهار قرار داشته که حتما در تور چابهار خود بازدید از آن را فراموش نکنید.
8. منطقه باهوکلات، ژوراسیک ایران
درست در نزدیکی چابهار و منطقه باهوکلات گاندوها، تمساحهای ایرانی زندگی میکنند. این زیستگاه که مخصوص زندگی این حیوانات است تا کنون محل کشف آثار تاریخی و فسیلهای مختلفی مربوط به دورانهای ژوراسیک بوده است. گاندوها نیز شاید بازمانده نسل همان دایناسورهای دورانهای مختلف باشند. گاندو تمساحی پوزه کوتاه است که در رودخانه باهوکلات در 90 کیلومتری شرق چابهار قرار دارد.
دیدنیهای تاریخی چابهار
دیدنیهای تاریخی چابهار دنیایی عجیب و پر رمز و راز هستند که با داستانهای محلی و عامیانه گره خورده و هر کدام پیشینهای در خور توجه دارند. از دیدنیهای طبیعی که بگذریم بهتر است با دیدنیهای تاریخی چابهار نیز آشنا شوید تا اگر مسافر این شهر زیبا بودید حتما از آنها بازدید داشته باشید.
1. قلعه پیروز گت
قلعه پیروز گت متعلق به دوران اشکانیان و ساسانیان است. قلعه پیروز گت از هر لحاظ با تمام قلعههایی که دیدهاید فرق دارد. این بنا بر فراز یک کوه است و تنها قراولخانه و کشیک خانهاش برجا مانده است. پیروز گت در 5 کیلومتری شمال غربی چابهار و روستای تیس قرار دارد. دو برج شمالی و جنوبی و دو اتاق برای دیدبانی نیز در این قلعه قرار دارند.

2. قلعه پرتغالیهای چابهار
قلعه پرتغالیها به دلیل اشغال طولانی مدت جنوب توسط پرتغالیها در همه جا دیده میشود. قشم، کیش و هرمز از جمله دیگر شهرهایی هستند که دارای قلعه پرتغالیها هستند. قلعه پرتغالیهای چابهار با چهار برج اطرافش قلعهای بسیار مهم برای جلوگیری از حمله دیگران بوده است. این قلعه با نام قلعه تیس نیز شناخته میشود. این قلعه بیش از 2 هزار سال قدمت دارد و معماری آن به کاروانسراهای شاه عباسی بسیار شبیه است.
3. روستای تاریخی تیس
یکی از مهمترین و تاریخیترین روستاهای ایران روستای بندر تیس است. تاریخ تبادل و تجارت در این روستا به زمان هخامنشیان باز میگردد و زمانی یکی از بنادر مهم بندردریای مکران بوده است. این روستا که رودخانه لاوری از میان آن عبور میکند جاذبههای تاریخی بسیاری دارد که از جمله آن میتوان به گورستان جنی تیس اشاره نمود.
4. غارهای سه گانه بان مسیتی
غارهای بان میستی در روستای تیس شامل یک غار طبیعی و 2 غار دستکند میشوند. این غارها به شکل نیم دایره است و درون آن آرامگاهی وجود دارد که نشان میدهد بان میستی به معنای محلی عبادت مرد صالح است. از آنجایی که نوشته خاصی روی قبر نیست بسیاری از محلیها میگویند که این غار محل زندگی بانویی پاک و مقدس بوده است. از دل جنگلها و تالابها و کوههای مریخی که بگذریم نوبت میرسد به غارهای سه گانه چابهار. غارهای بان مسیتی در روستای تیس قرار دارند. یکی از این غارها طبیعی و دو غار دیگر دست کند هستند. شکل غار طبیعی نیم دایره است و داخل آن یک آرامگاه وجود دارد.

5. مسجد جامع تیس
ساخت این مسجد به 1250 سال پیش باز میگردد. بر اساس آثار تاریخی به جا مانده؛ مسجد تیس دومین مسجدی است که بعد از ورود اعراب و اسلام در ایران ساخته شد. این مسجد خشتی که براساس معماریهای پاکستانی ساخته شده است با رنگ سفیدی که تمام مصالح داخلی و بیرونی را پوشیده و گلدستههایی متفاوت واقعا دیدنی جذابی در چابهار است.
6. آرامگاه سید غلام رسول
در همان لحظه ورود به شهر زیبای چابهار با یکی از بناهای تاریخی این شهر رو به رو میشوید که نامش آرامگاه سید غلام رسول است. در منابع تاریخی گفته شده که قدمت این مقبره به سال ۴۵۶ هجری قمری برمیگردد اما در خصوص شخصیت صاحب آن نظرات گوناگونی وجود دارد. در برخی منابع آمدهاست که غلام رسول یک مطرب دوره گرد بودهاست که با حضورش موجب شادی اهالی شهر شدهاست و به همین جهت هر ساله در زمان سالروز مرگ وی مراسم جشن و پایکوبی در کنار مقبره او برگزار میشود. با این حال در برخی منابع دیگر نیز چنین گفته شدهاست که او یکی از عرفای بزرگ و از شخصیتهای وارسته در زمان خودش بوده است.
بنای آرامگاه که تماما به رنگ سفید است شامل یک گنبد و دو مناره نسبتا کوچک است که در فضای حیاط قرار دارند و ظاهر آن از شیوه معماری بکار رفته در آرامگاهها و زیارتگاههای هندی تاثیر پذیرفته است. گفتنی است وجود درختان تمر هندی در محیط حیاط آرامگاه زیبایی خاصی به آن دادهاست. طراحی داخلی آرامگاه نیز جذابیت بسیاری دارد، مقرنسکاریهای دلفریب، گچ بریهای ظریف و نقوش رنگارنگی که به عنوان تزئینات نمای گنبدها از داخل بکار رفتهاست از جمله تزئینات زیبایی است که در فضای داخلی این آرامگاه به چشم میخورند.

7. گورستان جن ها و روستای تیس
روستای تیس با تاریخ 2500 ساله یکی از اولین سکونتگاههای بشر در جنوب ایران به شمار میرود. این روستا از آن دسته دیدنیهای تاریخی است که هرگز در تور چابهار و سفر به این شهر بازدید از آن را نباید از دست دهید. روستای تیس مجموعهای از دیدنیهای تاریخی عجیب و غریب با داستانهایی آمیخته به تخیل و باورهای مردم محلی است که قطعا کاری میکند که بخواهید روزها در این تیس زیبا و آرام بمانید.
در میان تمام دیدنیهای تاریخی روستای تیس یک مکان اسرار آمیز وجود دارد که محلیها حتی خودشان هم شب از آنجا عبور نمیکنند. در فاصلهای نزدیک به روستای تیس چابهار گورستانی وجود دارد که شبیه به هیچ چیز نیست. این گورها شکل و شمایل عجیبی دارند و روی قبر و کتیبههای آن چیزی ننوشته و حتی ابعاد آن به اندازه انسانهای معمولی نمیخورد. برای مثال یکی از قبرها تنها 2 متر طول و 1 متر عرض دارند. بومیهای عقیده دارند شبها از این گورستان صدای شیون و ناله شنیده و گاهی چیزهایی دیدهاند که قطعا آنها را ترسانده است. این گورستان در زبان محلی گورستان جن سنط نیز نام دارد.
8. قلعه هیرمند
چابهار به دلیل موقعیت استراتژیک و هممرزی با پاکستان و دسترسی آسان به عمان و اقیانوس هند همواره مورد حمله اقوام و ملیتهای گوناگون بوده است به همین دلیل تعداد قلعههای چابهار بیشمار هستند. یکی دیگر از قلعههایی که حتما نظر شما را جلب میکند قلعه هیرمند است که به دستور میر محمد بیگ فرماندار محلی در قرن 19 ساخته شده است.
کلام آخر
در این مطلب سعی شد بهترین و زیباترین دیدنیهای تاریخی و طبیعی چابهار را به شما معرفی کردیم تا اگر در خنکای هوای پاییز و زمستان راهی این سرزمین خوش آب و هوا با تور چابهار یا به صورت شخصی شدید حتما از آنها بازدید داشته باشید. حتی میتوانید برای تجربه جادوی واقعی سفر از خدمات علاءالدین تراول استفاده نمایید. جهت اطلاع از شرایط تورهای داخلی یا رزرو آنلاین هتل چابهار و موارد دیگر میتوانید به وبسایت علاءالدین تراول مراجعه کنید یا با شماره 02174495 تماس بگیرید و برای یک سفر جادویی آماده شوید.