مجله تاپ‌ناز‌

جریمه دوبرگی چیست؟ + معرفی روش‌های پرداخت

جریمه دوبرگی

جرایم رانندگی، بسته به شکلی که صادر می‌شوند، انواع مختلفی دارند. این تنوع در صدور باعث شده است که قبوض جریمه، مهلت پرداخت متفاوتی داشته باشند، احتمال خطا در صدور آن‌ها وجود داشته باشد و… . در بین این قبوض، جریمه دوبرگی شامل دو نوع جریمه می‌شود که در ادامه هم درباره آن و هم درباره نحوه استعلام و پرداخت خلافی خودرو بیشتر صحبت می‌کنیم.

جریمه دوبرگی چیست؟

هنگام گرفتن خلافی خودرو وقتی با جریمه دوبرگی مواجه می‌شوید، یعنی ۲ تخلف مرتکب شده‌اید. تخلف اول هر چیزی می‌توانسته باشد؛ از نبستن کمربند و سرعت غیرمجاز گرفته تا عبور از چراغ قرمز و… . تخلف دوم که در قبض جریمه دیگری ثبت می‌شود مرتبط با عدم توجه به فرمان ایست یا اخطار پلیس است. این نوع جرایم در لیست جرایمی که پلیس راهور منتشر کرده است معمولا تحت عنوان «عدم توجه به فرمان ایست و حرکت پلیس» و یا «عدم توجه به اخطار و تذکر پلیس» آمده است.

در مجموع، این نوع قبض جریمه همان‌طور که از نامش هم پیدا است، در دو قبض جداگانه صادر می‌شود. در قبض اول، تخلفی که پلیس آن را مشاهده کرده ثبت می‌شود و در دیگری، عدم توجه به دستور اخطار یا ایست پلیس.

مهلت پرداخت جریمه دو برگی چقدر است؟

نکته مهمی که درباره جرایم دوبرگی وجود دارد این است که مهلت پرداختی برای آن‌ها وجود ندارد. چون ممکن است در ثبت تخلف شما اشتباهی صورت گرفته باشد و شما به هر دلیلی اصلا متوجه اخطار و ایست پلیس نشده باشید. به همین دلیل، برای پرداخت قبض دوبرگی مهلتی تعیین نشده است. به این ترتیب امکان اعتراض به جریمه دو برگی نیز برای شما وجود خواهد داشت. برای اعتراض کافی است با در دست داشتن مدارک شناسایی به واحد اجرائیات پلیس راهور مراجعه کنید.

کدام جریمه ها دوبرابر می‌شود؟

جرایم رانندگی دوبرابرشونده، همان‌هایی هستند که مهلت پرداخت دارند. یعنی ارتکاب تخلف در آن‌ها بدون شک و شبهه‌ای اثبات شده و امکان اعتراض هم برای شما وجود ندارد. این جرایم شامل جریمه تسلیمی، الصاقی و خودداری می‌شود. در صورت عدم پرداخت این قبوض جریمه در بازه ۶۰ روزه، مبلغ آن‌ها دو برابر خواهد شد.

جریمه تسلیمی، جریمه خودداری و جریمه الصاقی چیست؟

حالا که به این ۳ نوع جریمه اشاره کردیم، بهتر است تعریف کوتاهی از هر کدام داشته باشیم:

  • جریمه الصاقی: این جریمه رانندگی بدون حضور راننده صادر و به خودرو الصاق می‌شود. تخلفات مرتبط با ایستادن یا توقف ممنوع معمولا الصاقی هستند.
  • جریمه تسلیمی: در بعضی تخلفات، خودرو متوقف می‌شود و قبض جریمه خودرو به راننده تسلیم می‌شود. به همین دلیل، به این جرایم تسلیمی می‌گویند.
  • جریمه خودداری: در این حالت راننده به خاطر عصبانیت یا ناراحتی از گرفتن قبض جریمه خودداری می‌کند.

این ۳ نوع جریمه در صورت عدم پرداخت در ۶۰ روز ۲ برابر خواهند شد.

جریمه دو برگی نمره منفی دارد؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که همه چیز به تخلف اول برمی‌گردد. اگر در برگ جریمه اول مرتکب تخلف حادثه‌ساز شده باشید، بله، آن جریمه دوبرگی نمره منفی برای شما خواهد داشت. از مهم‌ترین تخلفات حادثه‌ساز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • حرکت با دنده‌عقب در آزادراه‌ها و بزرگراه‌ها؛
  • تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر بر ساعت)؛
  • سبقت غیرمجاز در راه‌های دوطرفه؛
  • عبور از چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی؛
  • عبور از محل ممنوع؛
  • تجاوز به چپ از محور راه؛
  • عبور وسایل نقلیه از پیاده‌رو؛
  • عدم رعایت حق تقدم عبور؛
  • دورزدن در محل ممنوع.

جریمه دو برگی بخشیده می‌شود؟

به‌طور کلی، طرح‌های بخشودگی جرایم رانندگی کاملا ناگهانی اجرا می‌شوند. پس با اینکه جریمه دوبرگی مهلت پرداخت ندارد، در وهله اول نباید خیلی منتظر اجرای این نوع طرح‌ها ماند. اما اگر اجرای این طرح‌ها از طرف پلیس راهور در رسانه‌های رسمی اعلام شد، معمولا فقط جریمه دیرکرد جرایم یا در واقع همان دیرکرد جرایم ۲برابرشونده بخشیده می‌شود. پس می‌توان گفت جریمه دوبرگی بخشیده نمی‌شود.

۲ راه استعلام و پرداخت خلافی خودرو

فارغ از اینکه جریمه دوبرگی کمربند باشد یا جریمه الصاقی پارک ممنوع، در هر صورت باید خلافی خودرو را پرداخت کنید. در زیر به ۳ روش ساده، معتبر و آنلاین اشاره می‌کنیم:

۱) سایت راهور ۱۲۰

این سایت رسمی پلیس راهور برای پرداخت خلافی و سایر استعلام‌های خودرویی محسوب می‌شود. برای استفاده از سایت راهور ابتدا باید در آن ثبت‌نام کنید. برای این کار به سامانه سخا هدایت می‌شوید تا روند احراز هویت را تا انتها انجام دهید و حساب کاربری شما ساخته شود. سپس می‌توانید با مراجعه به بخش «استعلام تخلفات رانندگی» و واردکردن بارکد ثبت‌شده روی کارت خودرو، خلافی را استعلام بگیرید و پرداخت کنید.

۲) اپلیکیشن پلیس من

شما می‌توانید این اپلیکیشن را از بازار یا مایکت دانلود و روی گوشی خود نصب کنید. سپس با مراجعه به بخش «خدمات راهور» خلافی را به شکل «تجمیعی» یا «با جزئیات» استعلام بگیرید. در نظر داشته باشید که تنها راه استعلام رایگان تجمیعی خلافی، استفاده از این اپلیکیشن است.

سخن پایانی

به یاد داشته باشید که جریمه دوبرگی شامل دو نوع قبض جریمه مختلف است؛ اولی هر نوع جریمه ازجمله آن‌هایی که نمره منفی دارند، می‌تواند باشد. جریمه دوم هم به خاطر عدم توجه به ایست یا اخطار پلیس ثبت می‌شود. این جریمه ۲ برابر نمی‌شود و مهلت پرداخت ندارد. بااین‌حال توصیه می‌شود در صورت اطمینان به درست بودن جریمه، آن را از راه‌هایی که در بالا اشاره کردیم پرداخت کنید تا به سقف ۵میلیونی خلافی نزدیک نشوید و ماشینتان در خطر توقیف قرار نگیرد.

مطالب مشابه را ببینید!