مجله تاپ‌ناز‌

ختنه چیست؟ عمل ختنه کردن چه فواید و عوارضی دارد؟

اطلاعات در مورد ختنه پسران و فواید آن

انجام این عمل یکی از رایج ترین جراحی هاست که بسیاری از کشورها به خاطر رعایت مسائل بهداشتی اقدام به ختنه کردن پسر می کنند. پسران ، پوستی در انتهای آلت خود دارند که با انجام عمل ختنه این پوست برداشته می شود ، این عمل بیشتر در جوامع مذهبی رایج بوده و یکی از کارهای واجب اسلام است.

زمانی که این پوست از روی آلت برداشته می شود ، آلت به صورت کامل و واضح نمایان می شود که برای رعایت بهداشت و جلوگیری از برخی عفونت ها لازم است. پوستی که بر روی آلت قرار گرفته از نوک آلت محافظت می کند ، که به ختنه گاه معروف است که شامل رگ های خونی و عصب و بخش اندکی از ماهیچه است.

این پوست در نورادی به آلت تناسلی متصل است اما با رشد و بزرگ شدن کودکان به تدریج این پوست از آلت جدا شده و اجازه ی خروج بهتر ادرار را می دهد. این نوع عمل جزو عمل های سرپایی است که توسط متخصصان جراحی عمومی و اورولوژی انجام می گیرد.

آمادگی پسران برای ختنه

اغلب نوزادان پسر در هنگام تولد تا ده روزگی به پیشنهاد پزشک این جراحی را انجام می دهند ،اما ممکن است در برخی از کودکان به دلیل تشخیص پزشک این جراحی در هنگام تولد صورت نگیرد.

لازم است قبل از عمل فرزند ، آمادگی او برای این عمل را در نظر بگیرید ،اگر خودتان اطلاعات کافی در این باره را ندارید می توانید به پزشک متخصص اطفال رجوع کرده تا آمادگی فرزند خود را در رابطه با عمل بسنجد ، مزایا و معایب آن و همچنین خطرات احتمالی را توضیح دهد و تصمیم نهایی را اتخاذ کند. بعد از آنکه از نحوه عمل و خطرات احتمالی آن آگاه شدید لازم است بر اساس پیشنهاد پزشک فرم رضایت نامه را کامل کرده و انجام عمل را با رضایت همراه کنید .

جالب است بدانید هر چقدر که این عمل زودتر انجام گیرد برای کودک بهتر است چون با افزایش سن در هنگام عمل درد بیشتری احساس می شود.

ختنه

انواع ختنه

در ادامه انواع روش های ختنه کردن و عوارض آنها را توضیح داده ایم.

ختنه با حلقه

ختنه با روش حلقه یکی متداول ترین و رایج ترین روش های ختنه برای فرزندان پسر است، در این روش پزشک متخصص اطفال حلقه ای را که نسبتاً تنگ است در قسمت کلاهک آلت قرار می دهد ، آن را با نخ سفت کرده و گره میزند ، در این به روش قسمت بالایی آلت خون نمی رسد و رنگ آن نیز کبود میشود، سپس پوست ختنه گاه بریده و حلقه ۶ تا ۱۲ روز بعد از عمل به صورت خودکار از آلت جدا می شود. در این روش محل قرارگیری حلقه و همچنین میزان بریدن پوست بسیار حائز اهمیت است زیرا اگر کم و زیاد باشد مشکلاتی را برای فرزند ایجاد می کند پس بهتر است برای انجام این عمل به پزشک متخصص مراجعه کنید.

پزشکان به کودکانی که به صورت مادرزاد دچار نقص یا بد فرمی در آلت تناسلی خود هستند این نوع روش را پیشنهاد نمی کند برای این نوزادان ختنه با حلقه می تواند نقص ظاهری آن را افزایش دهد و همچنین خطراتی را به دنبال داشته باشد.

کودکانی که دچار اختلالات خونی هستند همچنین نوزادانی که مادرشان در حال مصرف قرص های ضد انعقاد خون است برای ختنه باید با متخصص اورولوژی مشورت کرده و احتیاط بیشتری کنند.

ختنه با جراحی و بخیه

در این روش ابتدا پزشک ناحیه آلت تناسلی را ضدعفونی کرده و استریل می کند ،سپس با استفاده از بی حسی که برای کاهش درد به کار میرود آلت را بی حس کرده و پوست ختنه گاه را می برد و بعد با چندین بخیه از خونریزی بیش از حد جلوگیری میکند،معمولاً خونریزی در جراحی و بخیه بیشتر از روش حلقه است ولی مراقبت های بعد از این نوع جراحی بسیار آسان تر و راحت تر است.

ختنه با کدام روش بهتر است؟

بهتر است بدانید تفاوت چندانی میان این دو روش وجود ندارد ،هر کدام از آنها اگر توسط افراد متخصص و توانمند انجام  شود می‌تواند نتایج خوبی را به دنبال داشته از عوارض جلوگیری کند.

اولین تفاوت این دو روش در نحوه جراحی است اما دقت کنید که میزان بریدن پوست در هر دو روش یکسان است و تفاوتی ندارد.

یکی دیگر از تفاوت هایی که در این دو روش بسیار چشم گیر به نظر می رسد سن کودک برای ختنه است ،اغلب به نوزادانی که کمتر از شش ماه دارند روش حلقه بیشتر توصیه می شود چرا خونریزی کمتری دارد، اما در کودکان بالای یک سال روش جراحی و بخیه بر روش حلقه ارجحیت می یابد.

بسیاری از افراد اظهار نظر کرده اند که استفاده از حلقه باعث انسداد عروق خونی و در نتیجه توقف رشد آلت و کوچک ماندن آلت می شود اما این اظهارات جنبه علمی نداشته و صحیح نیستند.

ختنه

ختنه چه فوایدی دارد؟

  • عفونت های سیستم تناسلی را کاهش می دهد.
  • بیماری های مقاربتی در مردان و همچنین احتمال ابتلا به آنها را کاهش میدهد.
  • کاهش التهاب سر آلت تناسلی و همچنین کاهش تورم همزمان سر و پیش پوست آلت.
  • حفاظت در برابر سرطان آلت تناسلی در مردان سرطان دهان رحم در رابطه جنسی زنانی که با مرد ختنه کرده رابطه دارند.
  • جلوگیری از ابتلا به تنگی پوست آلت و همچنین عدم توانایی عقب کشیدن آن

ختنه چه عوارضی دارد؟

جالب است بدانید که عمل ختنه علاوه بر فوایدی که دارد، دارای عوارض نادری نیز هست که بسته به نوع عمل میزان و شدت آن متفاوت است برخی از این عوارض به شرح ذیل است:

  • درد
  • خونریزی
  • سوزش و خارش آلت تناسلی
  • افزایش احتمال التهاب نوک آلت تناسلی افزایش خونریزی و عفونت در محل جراحی واکنش بدن به داروهای بیهوشی

گاهی اوقات خونریزی ایجاد شده بسیار خفیف است برای جلوگیری از این عارضه پزشک متخصص سابقه خانوادگی مربوط به خونریزی را پیگیری می کند ، این نوع خونریزی ها اغلب در مدت کوتاهی متوقف می‌شوند اما ممکن است گاهی تجدید بخیه را به همراه داشته باشد .اگر خونریزی مشاهده کردید بهتر است برای اطمینان خاطر  به پزشک مراجعه کرده و موضوع را با  ایشان در میان بگذارید.

اقدامات قبل از عمل ختنه

اولین کاری که لازم است قبل از این عمل انجام دهید این است که آمادگی فرزندتان را از نظر روحی و روانی و همچنین سلامت جسمانی بررسی کنید، همچنین برای تسکین درد در هنگام جراحی و بعد از آن با توجه به سن و وزن کودک از قطره استامینوفن استفاده کنید. بعد از مراجعه به مطب ، کودک خود را به پشت بر روی تخت بخوابانید و به آرامی دست و پاهای او را بگیرید این عمل بین ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول می کشد و شما به عنوان والدین کودک می توانید به آرام ماندن آن کمک کنید.

اقدامات بهداشتی بعد از عمل ختنه

  • اولین کاری که لازم است بعد از عمل انجام دهید ،این است که نوزاد خود را شیر داده و مراقب اولین ادرار او باشید،دقت کنید که مسیر خروج ادرار مسدود نباشد و همچنین به صورت مستقیم از آلت تناسلی خارج شود.
  • اگر نوزاد در هنگام ادرار دچار ناآرامی و گریه شد طبیعی است و نباید باعث نگرانی شود چون اصولا اولین ادرار با کمی سوزش و درد همراه است.
  • از پمادهای استریل برای ضدعفونی کردن محل برش استفاده کنید البته لازم است این نوع پمادها با تجویز پزشک مصرف شود.
  • بنابر دستور پزشک از قطره استامینوفن وسایل مسکن ها به صورت هر ۴ ساعت یا ۶ ساعت استفاده کنید.
  • جالب است بدانید شیر دادن مکرر باعث تسکین درد نوزاد است و درد را کاهش میدهد و به او آرامش می بخشد.
  • در صورت مشاهده ترشحات زرد رنگ و بدبو تورم و همچنین انسداد مجاری حتما به پزشک مراجعه نمایید.
  • در صورت خونریزی و عدم توقف آن سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.
  • اگر پانسمان ای در محل برش وجود دارد بعد از تعویض پوشک پانسمان را نیز به صورت بهداشتی تعویض کنید.
  • در دوره نقاهت فرزندتان مراقبت تب و دمای بدن او باشید ،زیرا این دو مورد از اولین علامت های عفونت در نوزادان به شمار می‌رود و در صورت مشاهده حتماً به پزشک مراجعه کنید.
  • اگر کودکتان بعد از ۱۲ ساعت درد و بی قراری داشت حتماً با پزشک خود تماس گرفته،و اطلاعات کافی را در این مورد کسب کنید.

بهترین زمان برای ختنه

امروزه برخلاف گذشته ، عمل ختنه یک یا دو روز  بعداز تولد نوزاد صورت می گیرد البته برخی از خانواده ها این عمل را تا چهل روزگی به تاخیر می اندازند که تفاوت چشمگیری در روزهای اول تولد ندارد، اما بهتر از این عمل در اسرع وقت صورت گیرد، زیرا در صورت افزایش سن آثار روحی و روانی را بر روی فرزند می گذارد و همچنین در سنین پایین این عمل به دلیل شل بودن بافت آلت تناسلی راحت تر و با خونریزی کمتری همراه است.

در گذشته این عمل در سنین ۵ تا ۶ سال اتفاق می‌افتاد که ضربات روحی و روانی زیادی را به بچه وارد میکرد و خونریزی و عفونت در این سن نیز بیشتر بود.

در چه مواقعی باید به پزشک مراجعه کرد؟

  • اگر فرزند شما به مدت ۱۲ ساعت ادرار نکرده است.
  • اگر در هنگام تعویض پوشک خون زیادی مشاهده شود‌.
  • اگر تورم و قرمزی به جای به بودیم هر روز بدتر شود.
  • اگر علائمی مانند چرک که نشان از عفونت است در ناحیه برش مشاهده شود.
  • اگر بوی ناخوشایندی را در نوک و اطراف آن را احساس می کنید.
  • اگر حلقه پلاستیکی بعد از ۱۲ روز یا دو هفته از آلت جدا نشود.

مطلب مشابه: روش های طبیعی بزرگ کردن آلت تناسلی

مطالب مشابه را ببینید!