مجله تاپ‌ناز‌

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

امروزه بیشتر افراد ساعات زیادی از روز خود را پشت میز سپری می کنند. نشستن مداوم و طولانی مدت روی صندلی و پشت میز به مرور زمان باعث خستگی عضلانی و خمیدگی ستون فقرات و در نهایت منجر به کمر درد می شود. به همین دلیل انتخاب و خرید یک صندلی ارگونومی مناسب که علاوه بر ایجاد احساس راحتی و آرامش، به حفظ فرم طبیعی بدن کمک کند، بسیار مهم و ضروری است.

افرادی که از صندلی اداری ارگونومی استفاده می کنند، سلامتی بیشتری دارند و کمتر دچار گردن درد، کمردرد و مشکلات بینایی ناشی از نشستن های طولانی می شوند. امروزه صندلی های اداری در ابعاد و طرح های مختلف و دارای امکانات فراوان تولید می شود.

این صندلی ها با برخورداری از فرم ارگونومیک و متناسب با بدن که دارای بالشتک های قابل تنظیم می باشند، فشارهایی که بر اثر نشستن های طولانی بر بدن وارد می شود را کاهش می دهند. در این مطلب به بررسی ویژگی ها و مزایای صندلی ارگونومی می پردازیم. برای داشتن یک انتخاب ایده آل با ما همراه باشید.

صندلی ارگونومیک چیست؟

صندلی ارگونومیک (Ergonomic chair)، صندلی است که بر اساس فرم بدن طراحی و ساخته می شود. این صندلی در صورت نشستن صحیح، کمترین فشار را به عضلات و اسکلت های بدن انسان وارد می کند. صندلی ارگونومیک از اندام های مختلف در هنگام نشستن حمایت می کند.

صندلی ارگونومی به شکلی طراحی شده است که وضعیت بهتر و راحتی بیشتری در هنگام نشستن در بدن ایجاد کند. این نوع صندلی دقیقا برای بدن شما طراحی شده است و قابلیت شخصی سازی زیادی در اختیار شما قرار می دهد.

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

ویژگی های صندلی اداری ارگونومی

صندلی های اداری ارگونومیک دارای ویژگی ها و مزایای زیادی هستند. این ویژگی ها شامل تنظیمات قابل انعطاف پذیری است که به شما امکان می دهد تا صندلی را دقیقاً بر اساس وضعیت فیزیکی خود تنظیم کنید. این تنظیمات می توانند شامل ارتفاع صندلی، زاویه پشتی، پشتیبانی کمری، عمق نشیمن گاه و فشار تکیه گاه پشتی باشند.

در طراحی صندلی ارگونومیک باید این موارد با دقت و با استاندارد رعایت شوند تا توانایی استفاده بهینه کاربران را در طول زمان حفظ کنند. در این بخش مهم ترین ویژگی های صندلی اداری ارگونومی را بررسی می کنیم:

تکیه گاه

تکیه گاه صندلی ارگونومیک طوری طراحی شده است که به بهترین شکل ممکن، گردن و ستون فقرات را در یک راستا قرار می دهد. این کار علاوه بر این که از خمیدگی ستون فقرات در طولانی مدت جلوگیری می کند، میزان فشار وارده بر پایین کمر را نیز کاهش می دهد.

پشتیبانی کمری

صندلی ارگونومیک باید حالت S را برای حمایت کامل از کمر داشته باشد و گودی کمر شما را به طور کامل پُر کند. وظیفه تکیه گاه کمر، پر کردن فاصله بین ستون فقرات و صندلی است تا از ایجاد خمیدگی و ضعیف شدن عضلات پشت جلوگیری کند.

در واقع صندلی های ارگونومیک معمولاً دارای بالشتکی به عنوان پشتیبان داخلی کمر هستند که با قوس کمر کاملاً منطبق می شود. توجه داشته باشید که اگر صندلی ارگونومی بدون هدرست (جایگاه استراحت سر و گردن) است، اندازه پشتی حتما باید تا سرشانه شما باشد.

قابلیت تنظیم ارتفاع

قابلیت تنظیم ارتفاع، یکی دیگر از ویژگی های مهم صندلی ارگونومیک است. این صندلی در حالت استاندارد ارتفاعی حدود 40 تا 53 سانتی متر دارد. یکی از روش های ساده برای تشخیص ارتفاع مناسب صندلی، توجه به زاویه 90 درجه زانو در هنگام نشستن است. وقتی که روی صندلی می نشینید کف پاها باید بدون هیچ فشاری و به راحتی روی زمین قرار بگیرند.

قرار دادن صندلی در ارتفاع مناسب از زمین، علاوه بر افزایش راحتی باعث بهبود گردش خون در بدن می شود. همان طور که گفتیم صندلی ارگونومیک یعنی شخصی سازی بی نهایت، پس یک جک تنظیم ارتفاع هم در صندلی قرار دارد. این جک پنوماتیک معمولا 8 تا 12 سانتی متر است.

مطلب مشابه: طراحی دکوراسیون اداری مدرن و کلاسیک و فاکتورهای مهم از نورپردازی تا کفپوش

تکیه گاه سر

صندلی ارگونومیک قابلیت تغییر شیب تکیه گاه کمر در زوایای مختلف را دارد و امکان دراز کشیدن بر روی صندلی را هم فراهم می کند. قرار گرفتن بدن در چنین حالتی می تواند فشار بسیار زیادی به گردن و ستون فقرات وارد کند. به همین دلیل برای کاهش این فشار صندلی ارگونومیک به تکیه گاه سر مجهز شده است.

تکیه گاه سر در صندلی، از سر و گردن شما حمایت می کند و وزنی را که گردن باید تحمل کند کاهش می دهد. به خصوص اگر از ناحیه گردن مشکل دارید، حتما این نوع صندلی را انتخاب کنید.

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

روکش صندلی

معمولا از پارچه و چرم مصنوعی به عنوان روکش تشک صندلی ارگونومیک استفاده می شود. اما روکش اکثر صندلی های ارگونومیک اداری ترکیبی از مش های لایه دار است. طراحی پشتی صندلی به صورت توری علاوه بر این که باعث گردش هوا و جلوگیری از تعریق می شود، پس از ساعت ها تکیه دادن فرم خود را از دست نمی دهد.

عرض و عمق قابل تنظیم

هر فردی ابعاد و وزن منحصر به فردی دارد. کسی که از صندلی ارگونومی استفاده می کند ممکن است لاغر اندام یا دارای اضافه وزن باشد. بنابراین قابلیت تنظیم عمق و عرض صندلی علاوه بر ایجاد یک تکیه گاه مناسب به شما کمک می کند تا وزن خود را به طور مساوی در سراسر صندلی توزیع کنید.

تکیه گاه دست

یکی دیگر از ویژگی های مهم صندلی ارگونومیک داشتن دسته صندلی قابل تنظیم است. استراحتگاه دست از آویزان شدن دست ها جوگیری می کند و میزان فشار وارده بر روی ستون فقرات را کاهش می دهد. دو طرف صندلی باید تکیه گاه دست داشته باشد و حداقل از نظر ارتفاع قابل تنظیم باشند.

محل درست تکیه گاه ها در پایین ترین نقطه، جایی در زیر ارتفاع ران است. به این ترتیب وقتی به تکیه گاه دست نیاز ندارید و می خواهید دست هایتان را حرکت دهید، آرنجتان به آن برخورد نمی کند. بهترین حالت قرار گیری آن ها از حدود 17 تا 26 سانتی متر بالاتر از ارتفاع نشیمن است، البته وقتی روی آن نشسته اید و صندلی اندازه کافی فشرده شده است.

در واقع این تکیه گاه ها باید از جلو و عقب و از نظر عرضی هم قابل تنظیم باشند تا در صورت لزوم بتوان آن ها را به اندازه مورد نیاز تنظیم کرد. اگر حالت چرخشی داشته باشند هم بسیار خوب است، زیرا به پشتیبانی از دست و بازوی افراد در زمان تایپ کردن کمک می کند.

تنظیم شیب تکیه گاه

قابلیت تنظیم شیب قسمت تکیه گاه صندلی ارگونومی به فرد کمک می کند که صندلی را در راحت ترین حالت ممکن قرار دهد. تنظیم شیب پشتی صندلی میزان فشار وارده بر روی کمر را کاهش می دهد.

قابلیت چرخش صندلی

امروزه تقریبا همه صندلی های اداری قابلیت چرخش 360 درجه را دارند. این قابلیت دسترسی به محیط اطراف را آسان می کند و دیگر نیازی به چرخاندن مداوم ستون فقرات و گردن نیست. پایه صندلی باید حداقل 5 میله یا پره داشته باشد. اگر 4 میله باشند، هنگام نشستن ممکن است صندلی واژگون شود.

چرخ ها باید کیفیت خوبی داشته باشند تا به راحتی بتوان آن ها را روی کف زمین حرکت داد. برخی از صندلی ها به شما امکان می دهند با توجه به نوع کف که می تواند سرامیک، پارکت، فرش یا موکت باشد نوع چرخ ها را انتخاب کنید. برخی از صندلی ها هم پایه های صاف و غیر قابل چرخش دارند.

مطلب مشابه: طراحی شیک و مدرن دکوراسیون فضای اداری + تصاویر چیدمان چند شرکت معروف

نکات مهم در زمان خرید صندلی ارگونومیک

در زمان خرید صندلی ارگونومیک نباید فقط به ویژگی ها و قابلیت های صندلی توجه کنید، بلکه باید موارد دیگری مانند جنس و دوام صندلی، فضای اداری، سبک دکوراسیون و … را نیز در نظر بگیرید. توجه به این نکات باعث می شود تا اطمینان حاصل کنید که صندلی مورد نظرتان، راحتی و پشتیبانی لازم را برای ساعات طولانی کار فراهم می کند. در ادامه این نکات را بررسی خواهیم کرد:

دوام بالا

صندلی اداری باید مقاومت زیادی در برابر استفاده روزمره داشته باشد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که صندلی ها از مواد با کیفیتی ساخته شده اند و گارانتی های مناسبی دارند. باید چرخ ها، مکانیزم های تنظیم و پایه های صندلی را بررسی کنید تا مطمئن شوید که آن ها در برابر فرسودگی مقاوم هستند.

توصیه می شود که قبل از خرید صندلی اداری آن را در فروشگاه امتحان کنید، تنظیمات مختلف صندلی را تست کنید و در چند حالت مختلف روی آن بنشینید و قرار بگیرید تا از میزان راحتی و پشتیبانی آن اطمینان حاصل کنید.

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

جنس صندلی

مواد به کار رفته در یک صندلی باید کیفیت بالایی داشته باشد. حتی مواد به کار رفته در روی آن هم باید جنس خوبی داشته باشد. معمولا در صندلی های ارگونومی موادی مانند چرم، پارچه و … استفاده می شود. جنس و روکش صندلی به طور مستقیم بر راحتی و دوام آن تأثیر می گذارد. جنس پارچه صندلی باید احساس راحتی و تهویه مناسب را در طول استفاده های طولانی مدت فراهم کند.

پارچه های قابل تنفس مانند مش یا کتان که اجازه جریان هوا را می دهند و رطوبت را کاهش می دهند، انتخاب مناسبی هستند. این مواد می توانند به جلوگیری از گرم شدن بیش از حد و تعریق کمک کنند و از بروز راش های پوستی و ناراحتی جلوگیری کنند.

ابعاد صندلی نسبت به محیط اداری

یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب صندلی ارگونومیک توجه به فضای دفتر کار شما است. این نوع صندلی ها در ابعاد و اشکال مختلفی تولید می شود و شما می توانید با توجه به فضای اداری خود مناسب ترین سایز را انتخاب کنید.

توجه به سبک دکوراسیون

هنگام انتخاب صندلی اداری باید توجه داشته باشید که صندلی مورد نظر شما، ظاهری زیبا و مناسب داشته باشد و با محیط هماهنگ باشد. طراحی کلی صندلی را در نظر بگیرید تا از تناسب آن با محیط اداری اطمینان حاصل کنید. امروزه، بیشتر صندلی های اداری طراحی مدرن و ساده ای دارند. این نوع صندلی ها با اکثر دکوراسیون ها هماهنگی دارند و بهترین انتخاب می باشند.

علاوه بر این، صندلی هایی که در قسمت پشتی آن ها از توری استفاده شده است، گزینه بسیار عالی می باشند. این نوع صندلی ظاهری زیبا و مدرن دارد و باعث می شود هوا به راحتی از میان ساختار آن عبور کند که موجب ایجاد احساس راحتی در هنگام نشستن روی آن می شود.

مطلب مشابه: انواع میز کار | راهنمای خرید میز اداری جدید و مدرن با تصاویر

مدت زمان استفاده از صندلی

میزان نشستن پشت میز برای هر فردی با توجه به نوع شغل و فعالیت او متفاوت است. صندلی اداری مورد استفاده در اتاق کنفرانس به صورت موقت و در زمان های کوتاه مورد استفاده قرار می گیرد.

از طرف دیگر افرادی که به طراحی گرافیکی، ویرایش تصویر، طراحی سایت، نویسندگی و نقشه کشی می پردازند بیشتر وقت خود را پشت میز و بر روی صندلی سپری می کنند. در این شرایط لزوم استفاده از صندلی ارگونومیک مشخص می شود.

اندازه صندلی

در زمان انتخاب صندلی اداری ارگونومیک باید به اندازه صندلی توجه کنید. این اندازه باید با اندازه قد و وزن شما متناسب باشد و همچنین باید به اندازه کافی عریض باشد تا به راحتی بتوانید روی آن بنشینید. بیشتر صندلی ها دارای مشخصات ظرفیت وزنی هستند و انتخاب صندلی که بتواند وزن فرد را تحمل کند برای حفظ راحتی و ایمنی بهینه بسیار مهم است.

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

تعمیر پذیری آسان

یکی از مهم ترین نکات خرید صندلی اداری، تعمیر پذیری یا خدمات پس از فروش آن است. در ایران، نوع مواد و ابزار و یراقی که در ساخت صندلی استفاده می شود، وارداتی است. اگر هم یک مکانیزم وارداتی نباشد، بسیاری از قطعات و حتی پیچ و مهره های آن وارداتی است و کمتر شرکتی در ایران است که خودش این موارد را تولید کند.

بسیار پیش آمده است که یک شرکت دست به تولید یک صندلی زده است. مکانیزم یا پارچه یا ماده را در آن به کار برده است که روتین بازار نیست و در ادامه نخواسته یا نتوانسته آن را وارد یا تامین کند. زمانی که نوبت به تعمیر و رسیدگی به صندلی برسد، شما در تامین آن با مشکل مواجه می شوید. پس صندلی هم باید تعمیر پذیر باشد و هم دارای خدمات پس از فروش و تعمیرات باشد.

قیمت

در خرید صندلی اداری ارگونومیک، محدوده قیمت نیز یکی از فاکتورهای مهمی است که باید در نظر گرفته شود. صندلی های ارگونومیک به طور معمول قیمت بالاتری نسبت به صندلی های معمولی دارند، اما این هزینه باید به عنوان سرمایه گذاری در سلامتی بدن در نظر گرفته شود.

بهتر است بودجه خود را از قبل تعیین کنید تا از خرج کردن بیش از حد یا انتخاب محصول بی کیفیت جلوگیری کنید. برای تصمیم گیری آگاهانه و به حداکثر رساندن ارزش سرمایه گذاری خود، در مورد برندها و مدل های مختلف در محدود قیمت خود تحقیق کنید.

انواع صندلی ارگونومی

راهنمای خرید صندلی اداری ارگونومی | ویژگی ها، نکات و انواع صندلی ارگونومی

صندلی های ارگونومیک انواع مختلفی دارند که در این بخش آن ها را معرفی خواهیم کرد:

صندلی مدیریتی

صندلی مدیریتی معمولا طراحی زیبایی دارد و از قیمت بالایی برخوردار است. این صندلی دارای قسمت تکیه گاه پشتی بلند و بالشتک های با کیفیت است که به عنوان یکی از قابلیت های مهم ارگونومیک شناخته می شوند. صندلی مدیریتی معمولا برای رئیس ها و مدیران شرکت طراحی شده است. این صندلی ها سنگین و بزرگ هستند و مدیران به راحتی و با تمرکز بالا می توانند کار کنند.

صندلی کارمندی

صندلی کارمندی یا کارشناسی انتخاب خوبی برای کارکنان اداری در شرکت ها است و برای کارمندان، کارشناسان و متخصصان سازمان طراحی می شود. در حالی که این صندلی ها مانند صندلی های مدیریتی هستند، اما ابعاد و وزن کمتری دارند و دارای قیمت مناسب تری می باشند.

صندلی کنفرانس

صندلی کنفرانس جهت استفاده در اتاق های کنفرانس یعنی جایی که جلسات گروهی به مدت طولانی برگزار می شود، طراحی شده است. این صندلی ها دارای انواع مختلف بالشتک پشتی و کمری هستند و از خستگی مزمن افراد شرکت کننده جلوگیری می کنند. همچنین انتخاب صندلی کنفرانس برای نشستن های طولانی پشت میز اداری نیز گزینه مناسبی می باشد.

صندلی انتظار

صندلی انتظار برای استفاده مداوم و 24 ساعته در محیط های کاری مانند مراکز تماس انتخاب مناسبی است. این صندلی ها معمولا با پشتی های ضخیم، فریم های بادوام و چندین تنظیمات ارگونومیکی طراحی می شوند.

صندلی اپراتوری

صندلی اپراتوری تقریبا مانند صندلی های کامپیوتری است اما ابعاد کوچک تری دارد. این صندلی ها معمولا برای ارائه خدمات در مکان هایی با رفت و آمد زیاد مانند اداره پست و کافی نت ها طراحی شده است.

صندلی آزمایشگاهی

صندلی آزمایشگاهی طوری طراحی شده است که پرسنل آزمایشگاه ها و مراکز پزشکی بتوانند با استفاده از آن روند کار خود را تسهیل کنند. این صندلی ها در مدل های مختلفی مانند صندلی های دسته دار یا بدون دسته، با چرخ یا ثابت و با قسمت تکیه گاه پشتی یا بدون آن وجود دارند تا به سلایق مختلف مراکز پزشکی پاسخ دهند.

مطالب مشابه را ببینید!