مجله تاپ‌ناز‌

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

خربزه یک میوه تابستانی است که دارای آب فراوان، طعم شیرین و کالری کم می باشد و در انواع مختلفی از جمله خربزه شیرین، خربزه سفید و خربزه قرمز در دسترس می باشد. خربزه از خانواده ی کدوییان است و دارای پوست سبز روشن و گوشت زرد یا قرمز است. این میوه شکل گرد یا دراز، بافتی نرم و آبدار و بویی خوش دارد.

خربزه سرشار از ویتامین های A و C و مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، فسفر و پتاسیم است و دارای مقادیر قابل توجهی از فیبر و آنتی اکسیدان ها می باشد که به کاهش وزن، سلامت قلب، پوست، چشم، تقویت سیستم ایمنی، استخوان ها، کاهش یبوست و گردش خون کمک می کنند. همچنین خواص ادرارآور خربزه به حفظ سلامت کلیه ها و دفع سموم کمک می کند.

از طرفی فیبر و ویتامین های گروه B موجود در خربزه به احساس سیری، انرژی بیشتر و هضم بهتر غذا منجر می شود. با این حال، مصرف زیاد خربزه می تواند موجب مشکلات گوارشی و افزایش قند خون، به خصوص در افراد دیابتی شود.

خربزه میوه ای است که در سراسر جهان در دسترس است و می توان از آن به عنوان میوه تازه، آبمیوه، دسر، کنسرو، شیرینی، ترشی، سالاد، تنقلات و سوپ استفاده کرد. در این مقاله قصد داریم به طور کامل به بررسی خواص خربزه بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

انواع خربزه

انواع مختلفی از خربزه در جهان رشد می کند. اما به طور کلی با توجه به خاستگاه، دو نوع خربزه در کشورهای غربی رایج است که در ادامه آن ها را معرفی می کنیم:

خربزه آمریکای شمالی

این نوع خربزه در ایالات متحده رایج است. این خربزه ها سبز روشن متمایل به زرد هستند و گوشتی شیرین و آبدار دارند.

خربزه اروپایی

این خربزه، پوستی سبز کمرنگ و شیاردار دارد و با خربزه آمریکای شمالی کاملا متفاوت است.

خواص و فواید خربزه

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

خربزه علاوه بر طعم شیرین و خوشمزه و بوی خوبی که دارد، دارای آب فراوان، کالری بسیار کم و مقادیر زیادی از ویتامین ها مانند ویتامین A و C، آنتی اکسیدان ها، مواد معدنی، فیبر، کلسیم، آهن و پتاسیم است. بنابراین یک میوه سالم و پرخاصیت است که فواید زیادی برای سلامتی بدن و لاغری دارد. برخی از مهم ترین خواص و فواید خربزه به شرح زیر می باشد:

حفظ سلامت پوست

خربزه به دلیل داشتن ویتامین A و آنتی اکسیدان های موجود در خربزه، می تواند به حفظ سلامت پوست و جلوگیری از علائم پیری زودرس پوست مانند چین و چروک کمک کند. همچنین مصرف خربزه به دلیل داشتن مقادیر بالای ویتامین C می تواند باعث زیبایی پوست شود. دریافت مقادیر کافی ویتامین C برای پوست ضروری است و به تولید مناسب کلاژن، پروتئین ساختاری کلیدی که برای ترمیم و حفظ بافت پوست کمک می کند.

علاوه بر این، ویتامین C یک آنتی کسیدان قوی است که از پوست در برابر آسیب های خورشید نیز محافظت می کند. خربزه منبع عالی ویتامین C است. یک فنجان خربزه (177 گرم) 53 درصد از نیاز روزانه توصیه شده (RDI) را برای بدن شما تامین می کند. در حالی که می توانید ویتامین C را از غذاهای مختلف دریافت کنید، خوردن خربزه یک راه آسان برای رفع سریع نیازهای روزانه شما به ویتامین C می باشد.

خواص ضد التهابی

خربزه دارای مقادیر زیادی ویتامین C و آنتی اکسیدان ها است که می توانند به کاهش التهاب های بدن کمک کنند. ترکیبات ضد التهابی موجود در خربزه می توانند نقش مهمی در مبارزه با التهابات مزمن داشته باشند که عامل بسیاری از بیماری ها هستند. این خواص ضد التهابی خربزه می توانند علائم بیماری های مزمن مانند آرتریت را بهبود دهند. کاهش التهاب می تواند درد و ناراحتی ناشی از این بیماری ها را کاهش دهد و در بهبود کیفیت زندگی موثر است.

تقویت سیستم ایمنی بدن

سیستم ایمنی بدن انسان پیچیده است و برای عملکرد صحیح به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد که ویتامین C یکی از اجزای مهم آن است. خربزه سرشار از ویتامین C، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی است که می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. ویتامین C با تحریک تولید گلبول های سفید خون، که وظیفه مبارزه با عفونت ها و عوامل خارجی مضر را دارند، به بدن کمک می کند تا در برابر بیماری ها و التهاب ها مقاوم باشد.

علاوه بر این، ویتامین C به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل می کند و می تواند رادیکال های آزاد که باعث آسیب به سلول های بدن می شوند را خنثی کند. ویتامین های موجود در خربزه موجب بهبود عملکرد سلول های ایمنی و افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها می شوند. مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم نیز که در خربزه وجود دارد، با تنظیم عملکردهای مهم بدن و حفظ تعادل الکترولیت ها، به حفظ سلامت عمومی بدن و تقویت سیستم ایمنی کمک می کنند.

مطلب مشابه: خواص میوه بلوبری + 8 خاصیت مهم بلوبری برای سلامت بدن و پوست و مو

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

حفظ سلامت قلب و تنظیم فشار خون

خربزه میوه ای کم سدیم است و سرشار از فیبر و پتاسیم می باشد؛ به همین دلیل خوردن این میوه می تواند به حفظ سطح فشار خون و حفظ سلامت قلب کمک کند. پتاسیم به عنوان یک ماده معدنی مهم باعث کاهش فشار خون و تقویت عضلات قلب می شود. بنابراین اگر به دنبال افزایش مصرف پتاسیم هستید، پیشنهاد می کنیم خربزه را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.

افزایش انرژی

خربزه منبع مناسبی از ویتامین های گروه B است که نقش مهمی در تامین انرژی بدن دارد. این ویتامین ها در پردازش شکر و کربوهیدرات ها در بدن نقش مهمی دارند و می توانند به بهبود متابولیسم بدن کمک کنند. مصرف خربزه به عنوان بخشی از رژیم غذایی می تواند به افزایش سطح انرژی و بهبود عملکرد کلی بدن کمک کند.

تقویت استخوان ها

مصرف خربزه به دلیل داشتن پتاسیم می تواند به تقویت استخوان ها و کاهش خطر افتادگی کمک کند. همچنین خربزه حاوی مواد مغذی مانند فولات، ویتامین K و منیزیم می باشد که برای ترمیم و حفظ استخوان های قوی ضروری هستند. خربزه منبع خوبی از فولات است و با 1 فنجان (177 گرم) 8% از RDI را تامین می کند. فولات برای تجزیه هموسیستئین ضروری است، که سطوح بالای آن در طول زمان با کاهش تراکم مواد معدنی استخوان مرتبط است.

مصرف غذاهای حاوی فولات مانند خربزه با اطمینان از این که سطح هموسیستئین در محدوده طبیعی باقی بماند، باعث تقویت و سلامت استخوان ها می شود. ویتامین K در تولید یک پروتئین ساختاری اصلی در استخوان به نام استئوکلسین نقش دارد. بنابراین، مصرف کافی ویتامین K برای سلامت استخوان ها اهمیت زیادی دارد. یک وعده خربزه 6% از مقدار مورد نیاز در روز از این ویتامین را تامین می کند.

علاوه بر این، شما می توانید حدود 4 درصد از نیاز روزانه خود به منیزیم را با یک وعده خربزه تامین کنید. سلول های مسئول ساخت و تجزیه بافت استخوانی برای عملکرد صحیح به منیزیم نیاز دارند. بنابراین، منیزیم یکی دیگر از مواد مغذی ضروری برای سلامت استخوان ها است.

همچنین خربزه حاوی مقادیر کمی از سایر مواد مغذی حمایت کننده استخوان از جمله کلسیم، فسفر و روی نیز می باشد. پس اگر این میوه به برنامه غذایی شما در کنار انواع دیگر غذاهای غنی از مواد مغذی اضافه شود، می تواند از سلامت استخوان های شما حمایت کند.

مطلب مشابه: خواص میوه انبه | انبه میوه تابستانی که هم لاغر می کنند و هم زیبا

کاهش درد پریودی

ویتامین C فراوان موجود در خربزه می تواند به از بین بردن علائم و دردهای دوران قاعدگی کمک کند. علاوه بر این، مصرف خربزه به جلوگیری از لخته شدن خون و تنظیم جریان خون در پریودی کمک می کند. همچنین، خربزه می تواند به عنوان یک محرک طبیعی برای شروع قاعدگی نیز عمل کند.

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

مفید برای کبد

خربزه دارای مواد مغذی مانند آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها، فیبر و مواد معدنی است و به همین دلیل می تواند به سلامت کبد کمک کند. خربزه به دلیل داشتن مقدار زیادی آب، می تواند به تصفیه کبد کمک کند. آب موجود در خربزه به عنوان یک ماده آب گریز، موجب افزایش تولید ادرار می شود که در نتیجه به تخلیه سموم از بدن کمک می کند. خربزه با داشتن آنتی اکسیدان های قوی می تواند به کاهش التهاب کبد کمک کند.

التهاب کبد ممکن است ناشی از بیماری های مختلفی مانند چربی کبدی، هپاتیت و سایر بیماری های کبدی باشد. مصرف خربزه به دلیل داشتن فیبر می تواند به کاهش ریسک بیماری های کبدی مانند سرطان کبد و بیماری های کبدی مرتبط با چربی کمک کند. برخی مطالعات نشان داده اند که مصرف خربزه می تواند به کنترل سطح قند خون کمک کند که این مسئله به طور مستقیم به بهبود سلامت کبد مربوط می شود.

افزایش هیدراتاسیون بدن

برای هیدراتاسیون موثر و مناسب، بدن شما علاوه بر آب، به الکترولیت نیز نیاز دارد. الکترولیت در آب معدنی و هر آب سالمی که شامل املاح و مواد معدنی است، وجود دارد. خربزه به دلیل داشتن بیش از 90 درصد آب و الکترولیت هایی مانند پتاسیم، منیزیم، سدیم و کلسیم یک میوه بسیار مناسب برای هیدراته نگه داشتن بدن در روزهای گرم تابستان است.

این ترکیب آب و مواد مغذی خربزه برای آبرسانی مجدد بعد از ورزش یا در طول بیماری بسیار مفید است. آب فراوان موجود در خربزه، نه تنها احساس تشنگی را رفع می کند، بلکه به حفظ رطوبت بدن کمک می کند و عملکرد سلول ها را نیز بهبود می دهد.

حفظ سلامت چشم ها

ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در خربزه، می توانند به حفظ سلامت چشم ها کمک کنند و از بروز بیماری های چشمی جلوگیری کنند. خربزه منبع غنی از بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل می شود. این ویتامین برای حفظ سلامت چشم ها ضروری است و کمبود آن ممکن است منجر به خشکی چشم، شب کوری و حتی نابینایی شود. مصرف منظم خربزه می تواند به تقویت بینایی و جلوگیری از بیماری های چشمی مانند آب مروارید کمک کند.

کاهش استرس و بهبود خواب

یکی دیگر از خواص خربزه، کاهش استرس و بهبود روند خواب است. خربزه منبع خوبی از مواد مغذی مانند ویتامین B6 است که به تولید سروتونین در بدن ما کمک می کند. سروتونین نوعی ماده شیمیایی است که به عنوان یک انتقال دهنده عصبی برای انتقال سیگنال ها از یک ناحیه از مغز به ناحیه دیگر عمل می کند.

سروتونین بر روی سلول های مغز تأثیر می گذارد، بنابراین بر احساس خوشایندی و کاهش استرس تأثیر می گذارد. سروتونین می تواند به تنظیم مزاج و کاهش تنش های عصبی کمک کند. همچنین بر بهبود حافظه، میل جنسی و نحوه تنظیم دمای بدن ما نیز تأثیر می گذارد.

سروتونین می تواند کیفیت خواب را بهبود دهد. با افزایش سطح سروتونین در مغز، تنظیم خواب به راحتی انجام می شود و مشکلاتی مانند بی خوابی کاهش می یابد. بنابراین، مصرف خربزه می تواند به بهبود آرامش و خواب بهتر شما کمک کند.

مطلب مشابه: خواص میوه کامکوات؛ 20 خاصیت عالی کامکوات برای سلامت زیبایی پوست و مو

خواص خربزه برای سلامتی بدن و لاغری، فواید شگفت انگیز و عوارض مصرف زیاد

ادرارآور طبیعی

خربزه به دلیل داشتن پتاسیم، یک ادرارآور طبیعی محسوب می شود. خاصیت ادرارآوری خربزه با افزایش دفعات ادرار به دفع سریع تر سموم و مواد زائد از بدن کمک می کند. علاوه بر این، افزایش حجم ادرار ناشی از مصرف خربزه، باعث شستشوی مجاری ادراری، مثانه و کلیه ها می شود. این امر می تواند به جلوگیری از عفونت های ادراری و سنگ کلیه کمک کند.

کاهش خطر ابتلا به سرطان

خربزه حاوی مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان می باشد که می تواند به کاهش خطر بروز برخی از بیماری ها مانند سرطان کمک کند.

مضرات مصرف زیاد خربزه

از آن جایی که خربزه مزه شیرین و جذابی دارد، می تواند اشتها را تحریک کند. این خاصیت تحریک کنندگی اشتها ممکن است باعث مصرف بیش از حد این میوه شود و در این صورت منجر به افزایش وزن یا حتی چاقی خواهد شد. به همین دلیل، با این که خربزه به عنوان یک میوه سالم و پرخاصیت محسوب می شود، باید در مصرف آن اعتدال را رعایت کنید تا از عوارض ناخوشایند ناشی از خوردن بیش از حد آن جلوگیری شود. در ادامه برخی از این مضرات و عوارض را بیان می کنیم:

  • با این که خربزه به دلیل شاخص گلیسمی پایین، برای افراد مبتلا به دیابت مناسب است، اما این به معنای مصرف بیش از حد آن نیست. خربزه دارای مقدار زیادی قند است و زیاده روی در مصرف آن ممکن است باعث افزایش قند خون شود. بنابراین افرادی که دیابت دارند باید مصرف آن را کنترل کنند.
  • مصرف بیش از حد خربزه می تواند باعث ایجاد مشکلات گوارشی مانند سوء هاضمه، اسهال و یا سوزش معده شود. خربزه حاوی نوعی قند طبیعی به نام سوربیتول است که در بسیاری از میوه ها یافت می شود. این قند طبیعی می تواند باعث تولید گاز معده و اسهال در برخی افراد شود.
  • مصرف بیش از حد خربزه می تواند باعث ایجاد مشکلات کلیوی مانند افزایش سطح پتاسیم در خون شود.
  • مصرف بیش از حد خربزه به دلیل داشتن قند و مقداری چربی، ممکن است باعث افزایش وزن شود.
  • برخی از افراد ممکن است به خربزه حساسیت داشته باشند و پس از مصرف آن نشانه هایی مانند خارش، قرمزی و تورم پوست، سرفه و عطسه داشته باشند.
  • یکی از عوارض مصرف خربزه، تحریک گلو و تشدید گلودرد است. به همین دلیل، کسانی که سرماخوردگی یا التهاب گلو دارند، بهتر است از خوردن خربزه اجتناب کنند. مصرف خربزه در این شرایط می تواند علائم بیماری را بدتر کند و به تب صفراوی نیز منجر شود.

مطلب مشابه: همه چیز درباره خواص آلبالو؛ ارزش غذایی و تمام فواید عالی این میوه خوشمزه

مطالب مشابه را ببینید!