درد رشد چگونه است و چه علائمی دارد؟ روش های کاهش درد رشد کودک

دردهای عضلانی در کودکان دارای دلایل مختلفی هستند اما در اغلب موارد مربوط به درد رشد می باشند. برای اینکه بدانید این درد مربوط به رشد است یا نشانه یک مشکل جدی تر می باشد، لازم است علائم آن به طور کامل بشناسید. ما سعی کرده ایم شما را در این مسئله به صورت کامل راهنمایی کنیم و به بررسی دقیق و کامل این موضوع بپردازیم.
درد رشد چیست؟

دوره احساس درد رشد یکی از مراحل زندگی هر انسانی است که از دوران کودکی آغاز می شود. این درد در اغلب موارد مربوط به عضلات پا می باشد و در شب ها شروع شده و ممکن است خواب کودک را مختل نماید.
اگرچه این درد را به عنوان درد رشد می شناسند. اما هیچ گونه تاثیری با فرایند رشد و بزرگ شدن کودکان ندارد. در اغلب موارد مربوط به فعالیت های روزانه ای می باشد که کودک انجام داده است. به طور کلی می توان گفت که این دردها خطرناک نیستند و ضرر خاصی برای بچه ها ندارند، بعد از گذشت مدتی نیز از بین می روند.
درد رشد کودکان و نوجوانان
درد رشد در کودکان و نوجوانان یک مسئله گریز ناپذیر است که تمام والدین با آن روبرو می شوند و لازم است در مورد آن آگاهی هایی داشته باشند. اگرچه این درد ضرر خاصی برای کودکان و نوجوانان ندارد اما در برخی از موارد و با برخی از علائم نگران کننده به نظر می رسد. بسیار مهم است که والدین بتوانند تشخیص دهند که آیا این درد مربوط به رشد می باشد یا ناشی از یک مشکل جدی تر است که باید برای رفع آن اقداماتی انجام شود.
علائم درد رشد در کودکان و نوجوانان

درد رشد معمولاً یک درد مبهم و عمیق در پاها می باشد که اغلب در زمان خواب احساس می شود. اوج شدت این دردها در طول شب است و در روز بعد کودک بدون اینکه مشکل خاصی داشته باشد می تواند به فعالیت های معمول خود بپردازد. این دردهای شبانه هیچ گونه علائم خاصی در ظاهر ندارند و شما در پاهای کودک خود علائم مانند قرمزی، تورم و کبودی را مشاهده نمی کنید. این درد در اغلب موارد در نواحی ساق پا ران و پشت زانوها احساس می شود و به صورت همزمان هر دو پا را درگیر می کند.
موارد تاثیرگذار بر درد رشد
همانطور که پیشتر گفته شد اگرچه این درد، درد رشد نامیده می شود اما مربوط به فرایند رشد کودکان نمی باشد. بلکه عوامل مختلفی وجود دارند که باعث بروز این دردها می شوند. این عوامل ممکن است مواردی چون سابقه خانوادگی در بروز دردهای عضلانی باشند.
علاوه بر این اگر استحکام استخوان کاهش یافته باشد نیز این درد مشاهده می شود. از جمله موارد دیگری مانند کمبود ویتامین دی و اختلالات روانی نشانه های دیگر دردهای ناشی از رشد می باشند. ممکن است کودک شما تحت تاثیر فعالیت بدنی بسیار زیادی که در طول روز داشته شب ها در پاهای خود احساس درد کند. علاوه بر این استرس نیز تاثیر بسزایی در تشدید این درد دارد.
مطلب مشابه: افزایش هوش کودک + 10 روش تمرینی و غذایی برای باهوش شدن کودکتان
درد رشد در چه سنی شایع است؟
معمولاً درد رشد در کودکان ممکن است بین دو تا ۱۲ سالگی دیده شود. اما شایع ترین سنین که درد قابل مشاهده است ۳ تا ۴ سالگی و ۸ تا ۹ سالگی می باشد. اغلب احساس این درد ناراحت کننده در پاها، زانوها و ران ها قابل مشاهده است. اما در برخی از کودکان نیز به این درد در بازو ها احساس می شود.
نکات مهم در مورد درد رشد

گاهی نکاتی ساده و معمولی می تواند بر درد رشد کودکان و نوجوانان تاثیرگذار باشد و آن را کاهش دهد. والدین برای رفع و کاهش این درد در کودک خود باید نکات مهمی که موجب تشدید و کاهش درد می شود را بدانند.
اگر کودکتان در این سن می باشد و این دردهای شبانه را تجربه می کند سعی کنید یک برنامه غذایی بسیار سالم و مفید برای او در نظر بگیرند. آن ها باید تا حد امکان غذاهای فرآوری شده و فست فودی را از رژیم غذایی و حذف کنند و به او کمک کنند در طول روز فعالیت بدنی منظمی داشته باشد.
علاوه بر این داشتن خواب کافی نیز در طول شبانه روز از جمله مواردی است که می تواند این دردها را کنترل کند و کاهش دهد. کودکانی که دارای اضافه وزن هستند بیش از سایر کودکان دچار این درد می شوند. بنابراین سعی کنید وزن سالم را در کودک خود رعایت کنید و عضلات او را از طریق تمرینات کششی تقویت نمایید. تمامی این موارد در کنار هم موجب می شوند که دردهای شبانه او تسکین یابد و به راحتی بخوابد.
روش های کاهش درد رشد
درد رشد از جمله موارد بسیار ناخوشایندی است که تقریباً همه کودکان آن را تجربه می کنند. شما می توانید اما می توان این درد را به شیوه های مختلفی کنترل نمود و کاهش داد. به عنوان نمونه نواحی دردناک را به صورت مرتب ماساژ دهید و سعی کنید آن را گرم نگه دارید.
برای گرم کردن این نواحی می توانید از پدهای گرمایی نیز استفاده کنید. مصرف مکمل های ویتامین در صورت نیاز یکی دیگر از روش های موثر در این زمینه می باشند. اگر درد کودک شما شدید است می توانید مسکن های ضعیفی مانند استامینوفن یا بروفن را نیز به او بدهید.
در چه صورتی به پزشک مراجعه شود؟
درد رشد در حالت کلی و معمولی خطرناک نمی باشد. اما اگر همراه درد علائمی مانند سفتی عضله درد را همراه با تب، قرمزی، تورم و کاهش اشتها را در کودک خود مشاهده کردید به پزشک مراجعه نمایید. علاوه بر این دردهایی که مربوط به رشد می باشند مشکل یا اختلال خاصی در فعالیت های روزانه و راه رفتن کودک به وجود نمی آورند.
بنابراین اگر متوجه شدید کودکتان در هنگام راه رفتن دچار مشکل شده یا اینکه نمی تواند به راحتی راه برود و بازی کند و در هنگام حرکت می لنگد حتماً به پزشک مراجعه نمایید. زیرا این علائم نشانه های مشکلات جدی تری هستند که باید در اسرع وقت مورد بررسی قرار بگیرند.
تشخیص دقیق درد رشد
برای اینکه به طور کامل مطمئن شوید که درد کودک شما ناشی از درد رشد می باشد می توانید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای اطمینان شما آزمایش های مختلفی مانند سیتی اسکن، سونوگرافی، رادیولوژی و آزمایش خون را توصیه می کند. با بررسی این موارد مطمئن می شود که دردهای فرزند شما ناشی چه چیزی هستند و درمان مناسبی را برای او در نظر می گیرد.
نحوه پیشگیری از رد رشد
اگر اقدامات لازم را برای پیشگیری از درد رشد در کودک خود انجام دهید می توانید نگرانی های خود را در این زمینه تا حد زیادی کاهش دهید. مهمترین کاری که می توانید برای پیشگیری از این درد انجام دهید داشتن یک برنامه غذایی سالم برای کودک می باشد.
مصرف سبزیجات تازه، میوه ها، پروتئین های سالم و غلات می تواند به طور کلی بر سلامت عمومی بدن کودک تاثیر داشته باشد. علاوه بر این از ایجاد این دردها جلوگیری می نماید. سعی کنید تا حد ممکن کودک خود را از مصرف غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی های قندی باز دارید.
عوامل موثر در کاهش درد رشد

یک نکته کلیدی و بسیار مهم در کاهش درد رشد در کودکان فعالیت بدنی منظم و متناسب با سن کودک می باشد. انجام این فعالیت ها در حالت کلی می تواند به رشد جسمانی آن ها کمک کند. این ورزش ها شامل حرکات کششی و تقویت عضلات پا می شوند. والدین می توانند کودکان خود را به انجام فعالیت های ورزشی روزانه تشویق کنند تا آن ها را از این دردهای شبانه نجات دهند.
تاثیر خواب کافی بر کاهش درد رشد
یکی از عوامل بسیار مهم در کاهش درد رشد خواب کافی و با کیفیت می باشد. سعی کنید کودکان خود را به نحوی آموزش دهید که سر ساعت ۱۰ شب بخوابند و یک خواب مفید و کافی داشته باشند تا بدنشان برای بازسازی استخوان ها و رشد وقت کافی داشته باشد. داشتن یک محیط آرام و منظم دردهای شبانه رشد را تا حد زیادی کنترل می کند.
وزن متعادل برای جلوگیری از درد رشد
به طور کلی اگر فرد در حالت وزنی سالم و مناسبی قرار داشته باشد کودک نه تنها درد رشد را تجربه نمی کند بلکه از مشکلات بهداشتی و عمومی نیز در امان می ماند. اضافه وزن بر عضلات و استخوان ها فشار بسیاری وارد می کند و این موضوع منجر به ایجاد درد می شود. از این رو ما به شما پیشنهاد می دهیم که اگر فرزند شما در سن کودکی و نوجوانی قرار دارد یک برنامه غذایی و ورزشی منظم و سالم برای او در نظر بگیرید.
درمان خانگی برای کاهش درد رشد
برای تسکین و درمان درد رشد شما می توانید از روش های خانگی نیز استفاده کنید. معمولاً این روش های خانگی شامل ماساژ ملایم عضلات و استفاده از حوله های داغ شده و پدهای گرمایی می باشد. به طور کلی می توان گفت که ماساژ عضلات یکی از آرامبخش ترین کارهایی است که به کاهش درد کمک می کند.
در کنار این موارد شما می توانید از مکملهای ویتامین دی و کلسیم برای کودک خود استفاده کنید. زیرا هر دوی این موارد به تقویت استخوانها کمک می کنند و می تواند دردهای استخوانی را تا حد زیادی کاهش دهند.
علاوه بر این آروماتراپی و روغن درمانی نیز یک راه حل بسیار موثر برای از بین بردن این درد می باشد. شما با توجه به نظر پزشک می توانید از طب سوزنی نیز برای کودک خود استفاده کنید. علاوه بر این می توانید در طول شب محل های مستعد درد را با بانداژ ببندید و با صحبت کردن دلداری دادن کودک خود را آرام کنید.
برای درمان درد رشد به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
به طور کلی شما باید سعی کنید برای درمان درد رشد و تمام مشکلات کودک خود به پزشک کودکان مراجعه نمایید. اگر پزشک نتواند علت درد را تشخیص دهد و متوجه شود که مسئله پیچیده تر از تشخیص او می باشد. شما را به دکتر غدد دکتر فیزیوتراپی یا دکتر ارتوپد معرفی می کند. ابن دکترها به راحتی می توانند مشکل را ریشه یابی کرده و حل نمایند.
کلام پایانی
درد رشد از جمله آزار دهنده ترین موارد برای کودکان و نوجوانان می باشد. این درد علائم ظاهری ندارد و تنها در شب ها و در ساق، ران و پشت زانو قابل مشاهده می باشد. برای کاهش و کنترل آن نیز روش های متعددی وجود دارد.
مطلب مشابه: راه های تشویق کودکان به کتاب خواندن | 20 روش موثر برای ترغیب کودکان به مطالعه