مجله تاپ‌ناز‌

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

کمبود زینک در بدن می تواند برای افراد دردسرهای بسیاری به دنبال داشته باشد. بیشتر اوقات پیش می آید زمانی که فرد از خواب بیدار می شود و خواب کاملی نیز داشته است اما بدنش همچنان خسته است و توان بلند شدن از رختخواب را ندارد.

گاهی نیز فرد در محل کار بسیار خسته به نظر می رسد و حوصله کار کردن را ندارد. این در حالی است که استراحت کافی نیز داشته است. تغییراتی که در وضعیت جسمی، ظاهری و عصبی افراد نیز به وجود می آید می توانند از نشانه های کمبود زینک باشد.

نشانه های کمبود زینک بسیار متفاوت هستند. ممکن است از یک دل پیچه دردناک تا اختلال حواس را در بر بگیرند. به هر حال افراد باید در این مورد حساسیت لازم را داشته باشند. زیرا این عنصر برای بدن بسیار ضروری است. علائم خاصی وجود دارند که از مهم ترین نشانه های کمبود زینک در بدن می باشد که در تغذیه افراد نقش کلیدی دارد.

علاوه بر این ممکن است کمبود زینک خطرات بسیاری را برای بدن به همراه داشته باشد. بسیار مهم است که افراد بتوانند نشانه های کمبود زینک را بشناسند تا به موقع آن را رفع نمایند. علاوه بر این فرد برای درمان این کمبود لازم است که منابع زینک را بشناسد و از آن ها استفاده کنند.

زینک چیست؟

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

زینک یک عنصر و ماده معدنی کمیاب است که برای سلامتی و حفظ بدن از سایر بیماری ها ضروری می باشد. این ماده یک عنصر بسیار مهم برای عملکرد صحیح بسیاری از فرایندهای بیولوژیکی بدن است. علائم کمبود زینک نشانه های بسیاری دارد که برای هر فرد متفاوت است.

نشانه های کمبود زینک در بدن

افراد با دیدن هر یک از نشانه ها می توانند برای درمان و جبران کمبود این عنصر تلاش کنند. زیرا کمبود آن در بدن ممکن است عوارض بسیار زیادی را بر جای بگذارد. بدن نمی تواند زینک را ذخیره کند. بنابراین لازم است به طور مداوم مواد غذایی مصرف شود که حاوی زین باشند و کمبود آن را در بدن جبران نمایند.

کاهش سطح ایمنی بدن

کمبود زینک یکی از مواردی است که تاثیر بسیار مهمی در کاهش سطح سیستم ایمنی بدن دارد. کمبود آن باعث می شود که سرعت ابتلا شدن به انواع عفونت ها در بدن بیشتر شود.

علاوه بر این زمانی که سطح زینک بدن کم باشد زخم های بدن دیر تر بسته شده و ترمیم می شوند. از این رو افرادی که مرتباً به بیماری های ویروسی باکتریایی و مبتلا می شوند ممکن است دچار کمبود این عنصر مهم در بدن باشند.

همچنین کمبود آن باعث می شود در صورت ابتلا به بیماری های خونی حجم عفونت در بدن چند برابر باشد. در صورت مشاهده این مورد باید افراد بلافاصله مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرند.

اختلال در خلق و خو

کمبود زینک باعث فقدان یک آنتی اکسیدان مهم برای مغز می شود. این آنتی اکسیدان برای تقویت مغز و عملکرد قسمت های مختلفی از آن بسیار مفید است. در صورتی که این ماده در بدن کم باشد مغز عمل کرد کاملی نخواهد داشت. همین امر موجب می شود که تغییرات بسیاری در خلق و خوی افراد پدیدار شود. در بسیاری از موارد نیز برای درمان افسردگی از زینک استفاده می شود.

شکننده بودن ناخن و مو

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

ناخن ها زمانی که کمبود زینک داشته باشند رشد کافی ندارند. کمبود این عنصر باعث شکننده بودن ناخن ها می شود. افرادی که دارای ناخن های ضعیف و شکننده هستند یا بر روی ناخن های خود لکه های سفید مشاهده می کنند به احتمال زیاد دچار کمبود رویی هستند. شکننده شدن مو و ریزش آن نیز می تواند نشانه های کمبود این ماده طبیعی در بدن باشد. در صورت کمبود آن موها دچار موخوره شده و رشد کافی نخواهند داشت.

بهتر است افراد تغییرات ایجاد شده در ناخن و موهای خود را جدی بگیرند و به دنبال راه حلی برای آن باشند. پر کاری تیروئید نیز یکی از مواردی است که از طریق کمبود این عنصر مهم به وجود می آید. زمانی که تیروئید پر کار باشد مو ها در حالتی غیر عادی ریزش می کنند.

ایجاد مشکلات پوستی

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

زمانی که افراد کمبود زینک نداشته باشند سطح باکتری های بدن آن ها بسیار کم می شود. اما زمانی که زینک به اندازه کافی در بدن وجود نداشته باشد باکتری های بدن افزایش یافته و مشکلات بسیاری را برای افراد به وجود می آورند. یکی از این مشکلات ایجاد جوش بر روی پوست می باشد.

عامل اصلی ایجاد جوش ویروس و باکتری است. باکتری های بدن اگر زیاد باشند در سطح پوست جوش های بسیاری ایجاد می کنند.

عدم بهبود زخم ها

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

یکی دیگر از عوارض کمبود زینک در بدن تاخیر در بهبود زخم می باشد. این عنصر در ترکیبات خود دارای یک ماده خاص است که برای درمان زخم ها و آسیب دیدگی های پوستی بسیار مفید و مناسب می باشد.

همچنین نقشی بسیار مهم و کلیدی در سنتز کلاژن دارد. وجود زینک کافی بدن برای بهبود پوست بسیار مناسب است. کمبود آن نیز موجب می شود که بافت ها دیر تر از حالت عادی ترمیم شوند.

اختلال در عملکرد حافظه

کمبود زینک در بدن ممکن است موجب ایجاد اختلالات حافظه شود. کمبود آن بر رشد سیستم عصبی بسیار تاثیر دارد و می تواند کودکان و نوزادان را نیز تحت تاثیر قرار دهد.

در دانشگاه تورنتو بر روی این مسئله تحقیقی صورت گرفت و نتیجه تحقیق در ژورنال نورون منتشر شد.

طی این تحقیق تشخیص داده شد که زینک نقش بسیار مهمی در ارتباط با نورون ها با یکدیگر دارند. علاوه بر این بر شکل گیری حافظه، یادگیری و ماندگاری اطلاعات در مغز تاثیر می گذارد.

کاهش سلامت قلب

کمبود زینک می تواند سلامت قلب را به خطر بیندازد. زینک دارای ویژگی آنتی اکسیدانی می باشد که چربی خون را کاهش می دهد. کاهش تری گلیسیرید و کلسترول های بد خون احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهند. زیرا همین موارد هستند که در دیواره رگ ها رسوب کرده و باعث ضخیم شدن عروق در نتیجه سکته قلبی می شود.

پس نباید افراد اجازه دهند که سطح زینک بدن آن ها کاهش یابد. زیرا مستقیماً بر روی سلامتی و طول عمر آن ها تاثیرگذار است. همچنین افرادی که فقدان زینک دارند فشار خون در آن ها بالا تر از سایر افراد است.

کاهش قدرت بینایی

یکی دیگر از مواردی که کمبود زینک را تحت تاثیر قرار می دهد بینایی می باشد. لکه زرد از مهم ترین قسمت های شبکه چشم افراد است. وجود زینک کافی در بدن از زوال و تباهی این قسمت در شبکه چشمی جلوگیری می کند.

از بین رفتن لکه زرد می تواند بر بینایی افراد تاثیر بسیاری داشته باشد. اما در صورتی که سطح زینک بدن در حالت نرمال قرار گیرد از این مسئله پیشگیری می شود.

عدم رشد مناسب افراد

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

کمبود زینک می تواند باعث عقب افتادگی در رشد شود. بسیار مهم است که کودکان دارای سطح مناسبی از این عنصر مهم در بدن باشند. زیرا افراد برای رشد به روی و زینک احتیاج دارند.

کمبود این مکمل برای اولین بار در پسران نوجوانی که مبتلا به کم خونی تاخیر در بلوغ جنسی و کوتاهی قد بودن شناسایی شد. این افراد از غلات تصفیه شده و نان هایی که از آرد تصفیه شده درست شده بودند استفاده می کردند. زمانی که مصرف زینک و روی در این پسران جوان اصلاح شد. آن ها توانستند در طول سال بیش از ۱۲ سانتی متر افزایش قد داشته باشند.

اختلال در نعوظ

اختلال نعوظ از شایع ترین و پر تکرار ترین مسائل جنسی در میان آقایان می باشد. دلیل های مختلفی برای این اختلال وجود دارد که شایع ترین آن ها کمبود زینک می باشد. پایین بودن سطح روی بدن می تواند مشکلات بسیاری از جمله مشکلات نعوظ را برای افراد به وجود آورد.

زینک دارای یک ماده معدنی بسیار مهم است که برای متابولیسم سلول ها بسیار لازم می باشد. این ماده مهم بدن آقایان را وادار می کند که تستسترون تولید کنند. به همین دلیل بر روی اختلال نعوظ بسیار تاثیر گذار هستند. اگر آقایان در سن های بالا روی کافی دریافت نکنند در روابط جنسی خود به صورت جدی به مشکل بر می خورند.

از دست دادن اشتها

کمبود زینک یکی از اصلی ترین دلایل از دست دادن اشتها و میل افراد به غذا می باشد. زیرا این ماده دارای ترکیبات خاص و یک آنزیم مهم است که حواس چشایی و بویایی فرد را کنترل می کند. این آنزیم برای هضم و میل و اشتیاق افراد به غذا بسیار مهم می باشند. زمانی که فرد این آنزیم را دریافت نکند از غذا خوردن لذت نمی برد. در نتیجه اشتهایش را از دست می دهد.

هیپوگنادیسم

 هیپوگنادیسم یکی از مواردی است که در صورت کمبود زینک در بدن اتفاق می افتد. این بیماری مشکلات بسیاری را برای آقایان به وجود می آورد.

آقایانی که به این بیماری دچار شوند بیضه هایشان نمی توانند به اندازه نیاز تستسترون تولید کنند. زمانی که تستوسترون مناسب در بدن تولید نشود مشکلات زیادی در عمل باروری روی می دهد.

تشدید آلرژی در بدن

در مواردی که افراد مبتلا به کمبود زینک هستند سطوح بالاتری از آلرژی را تجربه می کنند. زیرا بدن در این حالت هیستامین بیشتری تولید می کند. زمانی که سطح هیستامین بدن بیش از حد باشد افراد به آلرژی، عطسه، کهیر، آبریزش بینی و سایر موارد مبتلا خواهند شد.

اسهال شدید

افرادی که مبتلا به اسهال شدید هستند و در طولانی مدت این مشکلشان رفع نشده است ممکن است کمبود زینک داشته باشد. زیرا کمبود این عنصر مهم یکی از مواردی است که احتمال ابتلا به عفونت های باکتریایی را تا حد زیادی افزایش می دهد.

اسهال همیشه یک نگرانی عمومی بزرگ در جامعه است. سالانه حدود ۲ میلیون کودک در جهان دچار اسهال ناشی از کمبود این عنصر مهم در بدن می شوند. کمبود این عنصر مهم در بدن منجر به افزایش خطر باکتری کولای و سایر عفونت های باکتریایی روده در بدن کودکان شود.

چه افرادی با کمبود زینک در بدن مواجه می شوند؟

نشانه های کمبود زینک در بدن را بشناسید (عوارض کمبود روی)

معمولاً افرادی که مشکلات زینک را دارند بیشتر در معرض دچار فقدان و کمبود زینک خواهند شد.

  • افرادی که دارای بیماری های خاص گوارشی هستند.پخانم هایی که باردار هستند یا در دوران شیردهی قرار دارند.
  • افرادی که در رژیم غذایی آن ها موادی است که زینک کافی ندارند.
  • افرادی که دارای رژیم غذایی گیاه خواری هستند.
  • مبتلایان به کم خونی داسی شکل
  • افرادی که مرتباً الکل مصرف می کنند.
  • افرادی که مبتلا به بیماری های کلیوی هستند.

مقدار مناسب زینک برای بدن

افراد باید توجه داشته باشند هرگز به منظور رفع علائم کمبود زینک مصرف بیش از اندازه آن را در پیش نگیرد. افراد لازم است میزان متناسبی از آن را در طول روز دریافت نمایند. میزان مناسب آن برای آقایان بزرگسال ۱۱ میلی گرم و برای خانم های بزرگسال ۸ میلیگرم می باشد.

خانم های باردار و شیرده باید دوز بیشتری از آن را مصرف کنند. به عنوان نمونه ۱۱ تا ۱۲ میلی گرم برای آن ها کاملاً مناسب می باشد. اما باید توجه داشته باشند که نباید روزانه بیش از ۴۰ میلی گرم زینک مصرف کنند.

زینک بدن چگونه تامین می شود؟

کمبود زینک را می توان با خوردن غذا های گیاهی و حیوانی حاوی زینک جبران کرد. این مواد غذایی شامل موارد زیر هستند.

  • صدف
  • گوشت گاو و بره
  • خرچنگ دریایی
  • مرغ
  • بوقلمون
  • ماهی ساردین
  • ماهی آزاد
  • نخود
  • لوبیا
  • عدس
  • کدو تنبل
  • بادام هندی
  • تخم مرغ
  • ماست
  • شیر
  • جو
  • برنج
  • قهوه ای
  • نخود فرنگی
  • قارچ
  • برگ چغندر

علاوه بر مواد غذایی برای رفع علائم کمبود این عنصر مهم در بدن می توان از دارو های مکمل استفاده کرد. اما بهتر است افراد پیش از مصرف هر دارویی به پزشک مراجعه کنند و آن را طبق دستور پزشک استفاده نمایند.

فواید تامین زینک مورد نیاز بدن

مصرف به اندازه زینک فواید بسیاری برای بدن دارد. این فواید شامل موارد زیر می باشند.

  1. خستگی و کسالت بدن را به طور کامل بر طرف می کند.
  2. سیستم ایمنی بدن را برای فصول سرما تقویت کرده و از احتمال سرما خوردگی جلو گیری می کند.
  3. بدن را برای مبارزه با باکتری ها و ویروس ها تقویت می کند.
  4. به باروری خانم ها و آقایان کمک می کند.
  5. جوش های صورت را تا حد زیادی کاهش می دهد.
  6. برای رشد طبیعی بدن ضروری می باشد.
  7. ریزش مو ها را قطع کرده و موجب رویش مجدد آن ها می شود.

منبع: healthline.com

مطالب مشابه را ببینید!