مجله تاپ‌ناز‌

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

افزایش تعداد پلاکت های خونی در بدن می تواند خطرات و عواقب جبران ناپذیری را به ارمغان بیاورد. پلاکت ها یکی از اجزای اصلی سلول های خون هستند که به لخته شدن خون کمک می کنند. اگر میزان پلاکت های خونی افزایش پیدا کند؛ عارضه ای تحت عنوان ترومبوسیتوز در بدن به وجود می آید.

ترومبوسیتوز در اثر مشکلات زمینه ای مختلف در بدن می تواند به وجود بیاید. با یک اقدام به موقع می توان روند درمان این بیماری را آغاز کرد. پس از ایجاد این اختلال در بدن معمولا تعداد پلاکت های خونی در بدن تا حد قابل توجهی افزایش پیدا می کند.

پزشک پس از انجام آزمایش و بررسی های لازم در صورتی که تعداد پلاکت های خون بیش از حد نرمال باشد نسبت به ابتلاء به بیماری ترومبوسیتوز مشکوک می شود. این بیماری خونی مغز استخوان را نیز به راحتی درگیر می کند. همچنین ساده ترین روش برای شناسایی این بیماری در فرد مشکوک آزمایش خون می باشد. در صورت عدم درمان به موقع خطرات جدی تری در انتظار فرد خواهد بود. این بیماری در اثر اختلالات پیش زمینه ای مختلف نیز به وجود می آید.

ترومبوسیتوز چیست؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

در واقع ترومبوسیتوز یک نوع بیماری خونی است، که در اثر آن تعداد پلاکت های تولید شده در بدن افزایش پیدا می کند. معمولا بیماری در دو فاز ضروری و همچنین حاد بدن را درگیر خواهد کرد. عوامل پیش زمینه ای مختلفی می تواند باعث ایجاد این اختلال در بدن شود. یکی از عوامل اصلی ایجاد این اختلال در بدن عفونت در خون یا بدن می باشد. این بیماری پیش زمینه ای خطر ابتلاء به ترومبوسیتوز را تا حد قابل توجهی می تواند افزایش دهد.

همچنین پس از ابتلاء و تشخیص این بیماری سیر درمان آغاز خواهد شد. روند درمان ترومبوسیتوز بر اساس شرایط سنی و جسمی هر بیماری متغیر می باشد. تمامی سویه های ترومبوسیتوز را باید جدی گرفت. این بیماری در صورت عدم درمان به مغز استخوان نیز آسیب وارد خواهد کرد.

هرگونه آسیب وارد شده به مغز استخوان می تواند باعث ایجاد واکنش های خاصی در بدن شود. معمولا در اثر درگیری شدید با این بیماری فرد دچار سرطان خون و حتی عفونت های مختلف خواهد شد. در صورتی که نسبت به ابتلاء به این بیماری مشکوک هستید؛ مراجعه به پزشک را در اولویت نخست خود قرار دهید.

اولین نشانه ابتلاء به بیماری ترومبوسیتوز چیست؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

پس از ابتلاء به این بیماری، بدن نشانه ها و علائم خاصی را از خود نشان می دهد. یکی از نشانه های اصلی ابتلاء به این افزایش قابل توجهی تعداد پلاکت ها در خون می باشد. معمولا پزشک برای بیمار مشکوک آزمایش خون را توصیه می کند. در این آزمایش مقدار پلاکت موجود در خون با CBC نشان داده می شود. رنج نرمال پلاکت در آقایان و بانوان در مقابل این نماد نوشته می شود.

تنها با بررسی این نکته می توان از سلامت فرد بیمار مطمئن شد. بر اساس جدیدترین تحقیقات صورت گرفته اولین نشانه ابتلاء به ترومبوسیتوز در هر رنجی سنی و با شرایط جسمی متفاوت افزایش میزان پلاکت خون می باشد. با افزایش میزان پلاکت خون سایر علائم و نشانه های ثانویه ترومبوسیتوز نیز بروز پیدا می کنند. این بیماری در صورت عدم درمان منجر به آسیب دیدن قسمت مغز استخوان نیز می شود. در نهایت بیماری های حاد و سخت تری در انتظار فرد

خواهد بود. این بیماری میزان لخته های خونی را نیز افزایش می دهد. به نوعی لخته های خونی در اثر تجمع بی مورد پلاکت های خونی در بدن به وجود می آیند. فردی که مبتلاء به این بیماری است، در اثر کوچک ترین ضربه دچار خونریزی شدید همراه با لخته می شود. با افزایش میزان پلاکت ها میزان انعقاد در خون نیز به همان مقدار افزایش پیدا می کند. این شرایط می تواند برای بدن زنگ خطر ابتلاء به بیماری های حادتر را به صدا در بیاورد.

انواع ترومبوسیتوز کدامند؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

این بیماری با شدت مختلفی در هر فردی بروز پیدا می کند‌. همچنین میزان درگیری هر فرد با این بیماری کاملا وابسته به تعداد پلاکت های خون می باشد. از انواع ترومبوسیتوز می توان موارد زیر را نام برد:

ترومبوسیتوز ضروری و نشانه های آن

یکی از انواع ترومبوسیتوز می توان به نوع ضروری اشاره کرد. در این بیماری سطح پلاکت های خون بیش از حد نیست. به نوعی بیماری در فازهای اول قرار دارد و همچنین علائم خاصی را از خود نشان نمی دهد. پس از ابتلاء به ترومبوسیتوز از نوع ضروری بدن علائم مختلفی را از خود نشان می دهد.

هر یک از این علائم را باید حتما جدی گرفت. هرگونه کوتاهی می تواند باعث میزان درگیری بیشتر بدن با این بیماری شود. یکی از علائم اصلی این نوع از ترومبوسیتوز ضعف و خستگی بیش از حد می باشد. همچنین زخم بیمار دچا خونریزی لخته ای شدید می شود.

ترومبوسیتوز حاد

از دیگر سویه های این بیماری می توان به ترومبوسیتوز حاد اشاره کرد. در این بیماری میزان پلاکت های خونی بیش از حد مجاز است. در واقع در اثر این شرایط جدید فشار قابل توجهی به بدن وارد می شود. بدن برای کاهش میزان پلاکت های خون دچار خونریزی خواهد شد. این خونریزی های مداوم را باید جدی گرفت. اگر با خونریزی بینی مواجه شدید؛ حتما نسبت به درمان به موقع این بیماری اقدام کنید.

ترومبوسیتوز واکنشی

یکی از سویه های نادر این بیماری، ترومسویتوز واکنشی می باشد. این بیماری در اثر یک مشکل پزشکی پیش زمینه ای به وجود می آید. به طوری کلی افرادی که درگیر بیماری هایی مانند: سرطان و انواع عفونت هستند؛ بیشتر از یک فرد عادی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. این بیماری در اثر فقر آهن نیز به وجود می آید. اغلب مادران باردار پس از زایمان دچار چنین این بیماری می شوند.

مصرف انواع مکمل های آهن می تواند خطر ابتلاء به این بیماری را در دوران حساس بعد از زایمان کاهش دهد. اختلالات التهابی مختلف نیز می تواند منجر به ابتلا بیماری ترومبوسیتوز شود. بر اساس جدیدترین بررسی های صورت گرفته بیماری التهابی روده نیز می تواند منجر به ابتلاء به ترومبوسیتوز واکنشی شود. هرگونه تروما و جراحی نیز می تواند باعث ایجاد این واکنش خاص در بدن شود.‌

تحت هر شرایطی افرادی که در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارند. حتما باید درمان تخصصی را آغاز کنند؛ در غیر این صورت میزان درگیری بدن با این بیماری افزایش پیدا خواهد کرد.

روند تشخیص ترومبوسیتوز چیست؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

روش های مختلفی برای شناسایی و تشخیص این بیماری وجود دارد. پزشک بر اساس شرایط و علائم بیماری بهترین روش را جهت تشخیص این بیماری انتخاب می کند‌. ساده ترین راهکار قطعی برای تشخیص این بیماری آزمایش خون و بررسی تعداد شمارش های پلاکت خون می باشد. تعداد پلاکت های خون در مسیر شناسایی این بیماری به پزشک کمک شایانی می کند.

از دیگر روش های تشخیص این بیماری می توان به سطح بسیار بالا و یا پایین آهن اشاره کرد. معمولا در اثر تولید پلاکت بیشتر در خون سطح آهن کاهش یا افزایش پیدا می کند. این مسئله خود نشانه ای بزرگ برای تشخیص این بیماری می باشد. نشانگرهای التهاب را نیز پزشک به صورت دقیق مورد بررسی قرار می دهد. هر نشانگر می تواند نشانه ای از ابتلاء به این بیماری باشد.

سرطان های تشخیص داده نشده متاسفانه باعث ایجاد این بیماری می شوند. پزشک پیش از هرگونه اقدامی تست ها و آزمایش های مربوط به ابتلاء به سرطان بیمار را نیز مورد بررسی قرار می دهد. خون و ترکیبات آن به صورت دقیق توسط پزشک مورد بررسی قرار می گیرد. هرگونه جهش ژنی می تواند خطر ابتلاء به این بیماری را افزایش دهد.

علائم ترومبوسیتوز چیست؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

این بیماری علائم و نشانه های مختلفی را از خود نشان می دهد. هر یک از علائم این بیماری را باید جدی گرفت. عدم توجه به علائم این بیماری می تواند سلامت جسمی فرد را به خطر بیاندازد. یکی از علائم اصلی این بیماری ضعف و خستگی می باشد. فرد بیمار در طول احساس خستگی خواهد کرد و همچنین ضعف در پاها بیشتر مشهود می باشد.

از دیگر نشانه های این بیماری می توان به ایجاد یک تغییر بزرگ در خونریزی ماهیانه بانوان اشاره کرد. اگر با هرگونه مشکلی در خونریزی ماهیانه خود مواجه شده اید؛ حتما آزمایش خون دهید. از دیگر علائم بارز این بیماری می توان به خونریزی از بینی اشاره کرد. خونریزی بینی در این شرایط حساس همراه با لخته های خونی کوچک می باشد. افزایش تعداد پلاکت های خونی می تواند فشار بسیار زیادی را به مغز وارد کند.

معمولا در اثر این فشار فرد دچار سردردهای میگرنی می شود. این سردردها به قدری شدید و دردناک هستند، که تمامی زندگی فرد را تحت الشعاع خود قرار می دهند. از دیگر علائم این بیماری می توان به درد در قفسه سینه اشاره کرد. معمولا به دلیل ایجاد شرایط خاص در فرایند تنفس نیز با مشکلات جدی مواجه می شود. این بیماری باعث مدفوع خونی و یا خونریزی از طریق لثه و خون خواهد شد.‌ هرگونه خونریزی بدون عامل پیش زمینه ای را باید جدی گرفت.

چه عواملی باعث بروز ترومبوسیتوز واکنشی می شوند؟

عوامل مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم می توانند باعث ایجاد این بیماری شوند. یکی از علل اصلی ایجاد این بیماری از دست دادن خون می باشد. اگر در اثر جراحی و یا زایمان مقدار زیادی خون از دست دهید؛ بدن برای جبران خون از دسته رفته پلاکت بیشتری تولید خواهد کرد.‌ از دیگر عواملی که می تواند باعث ایجاد این بیماری شود؛ سرطان می باشد.

سویه های مختلف سرطان باعث ایجاد تغییرات خونی در بدن خواهند شد. افرادی که درگیر بیماری سرطان هستند؛ ۴۸ درصد بیشتر از یک فرد عادی در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارند. برداشتن طحال نیز می تواند باعث افزایش تولید پلاکت در خون شود. برخلاف تمامی باورهای رایج طحال نقش کلیدی در تعیین تعداد پلاکت های خون دارد. برداشتن طحال می تواند باعث ابتلاء به این بیماری در سنین مختلف شود.

از دیگر عواملی که منجر به ایجاد این بیماری می شود؛ عفونت در قسمت های مختلف بدن می باشد. هرگونه عفونت در بخش های مختلف خطری بزرگ برای ابتلاء به این بیماری به شمار می آید. در صورتی که جزء گروه های حساس و خطرناک برای این بیماری هستید؛ حتما به صورت دوره ای آزمایش خون دهید. با یک آزمایش خون می توانید از صحت و سلامتی خود مطمئن شوید.

عوارض ترومبوسیتوز

ترومبوسیتوز در صورت عدم درمان می تواند عوارض و علائم مختلفی را از خود نشان دهد. یکی از عوارض اصلی این بیماری سکته مغزی می باشد. با افزایش پلاکت های خون خطر سکته مغزی نیز به همان میزان افزایش پیدا می کند. به نوعی لخته های خونی مسیر اصلی عروق خون را مختل می سازند. در برخی از موارد سکته قلبی و مغزی می تواند خفیف باشد.

در صورتی که برخی از افراد به دلیل درگیر بیشتر با این بیماری سکته کامل را تجربه می کنند. در برخی از موارد خاص فرد در اثر ابتلاء به این بیماری حمله قلبی را تجربه خواهد کرد. برخی از حملات قلبی که در این دوران بروز پیدا می کنند؛ بیش از حد خطرناک هستند.

از دیگر عوارض اصلی این بیماری می توان به سرطان اشاره کرد. متاسفانه اختلالات خونی می تواند زمینه بروز بیماری های مختلف در بدن را فراهم کند. از عوارض شایع ترومبوسیتوز می توان به سرطان خون اشاره کرد. تنها با اقدام به موقع جهت درمان می توان از بروز هرگونه عارضه جدی جلوگیری کرد.

خطرات ترومبوسیتوز در دوران بارداری

برخی از مادران باردار در این دوران سخت مبتلاء به بیماری ترومبوسیتوز می شوند. این بیماری خطرات کاملا جدی می تواند برای مادر باردار و جنین داشته باشد. یکی از خطرات جدی این بیماری برای مادر باردار زایمان زودرس است. بیماری ترومبوسیتوز می تواند میزان انقباض های رحم را افزایش دهد. در نتیجه مادر باردار زایمان زودرس را تجربه خواهد کرد.

از دیگر خطرات اصلی این بیماری می توان به سقط جنین اشاره کرد. معمولا در سه ماه اول بارداری شرایط سخت و پیچیده ای در بدن به وجود می آید. عدم مصرف برخی از داروهای خاص در این دوران می تواند خطر ترومبوسیتوز را افزایش دهد. همچنین زایمان زودرس در اثر این بیماری می تواند خطر مرگ مادر باردار را نیز افزایش دهد.

در دوران بارداری باید به سیر درمان را به صورت جدی دنبال کرد. هرگونه کوتاهی می تواند برای مادر باردار و جنین بسیار خطرناک باشد. همچنین پیش از هرگونه اقدامی جهت بارداری با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. برای برخی از بانوان بارداری در این دوران به هیچ عنوان توصیه نمی شود.

درمان ترومبوسیتوز چگونه است؟

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

هم اکنون در سایه پیشرفت علم پزشکی روش های بسیار متنوع و جدیدی برای درمان این بیماری معرفی شده است. هر یک از روش های مختلف به درمان قطعی این بیماری کمک شایانی خواهند کرد.‌ روش درمانی بر اساس شرایط بیمار باید بهترین روش درمانی را انتخاب کرد. یکی از شیوه های درمان این بیماری استفاده از داروهای خاص می باشد. برخی از داروها به کاهش میزان پلاکت در خون کمک می کنند.

پزشک بر اساس تعداد و میزان پلاکت ها دوز دارو را تعیین خواهد کرد. همچنین در این دوران فعالیت های درمانی خاصی دیگری نیز دنبال می شود. در برخی از بیماران برای درمان دارویی روش تزریق انتخاب خواهد شد. تحت چنین شرایطی بیمار در یک پروسه زمانی کوتاه مدت سلامتی خود را به دست خواهد آورد. برخی از افراد در جراحی و یا تروما مقدار زیادی خون از دست می دهند.

تحت چنین شرایط اضطراری نیز میزان پلاکت موجود در خون افزایش پیدا می کند. معمولا پزشک برای درمان چنین بیماری از داروی خاصی استفاده نمی کند. فقط برای مدت زمان کوتاهی بیمار تحت نظر قرار می گیرد. در نهایت پس از ایجاد یک شرایط پایدار در ساختار خونی بیماری درمان خواهد شد.

آیا ترومبوسیتوز خطرناک است؟

یکی از دغدغه های اصلی افرادی که در معرض ابتلا‌ء به این بیماری قرار دارند؛ کسب اطلاعات بیشتر در خصوص میزان خطر ترومبوسیتوز برای بدن می باشد. به طور کلی هر بیماری در صورت عدم درمان می تواند خطرات بسیاری جدی را به همراه داشته باشد. اگر در مراحل اولیه ابتلاء این بیماری تشخیص و درمان شود. خطر خاصی در انتظار فرد نخواهد بود.

معمولا این بیماری در مراحل اولیه علائم خاصی را از خود نشان نمی دهد. در برخی از بیماران که میزان و شدت درگیری به مراتب بیشتر است؛ خطرات بسیار بزرگی سلامت جسمی فرد را تهدید می کند. یکی از خطرات اصلی این بیماری افزایش شانس ابتلاء به بیماری های خونی و انواع سکته‌ می باشد. این بیماری ساختار خونی بدن را به راحتی دچار اختلال می کند. این اختلال می تواند خطرات بسیار جدی را برای بدن به وجود بیاورد. تنها با یک آزمایش خون می توان از سلامت کلی بدن مطمئن شد.

پیشگیری از ابتلاء به ترومبوسیتوز

ترومبوسیتوز و علائم اولیه این بیماری خونی؛ عوارض این بیماری و روش های درمانی

در این زمینه بررسی های مختلف پزشکی صورت گرفته است؛ اما تاکنون روش قطعی برای پیشگیری از ابتلاء به ترومبوسیتوز اعلام نشده است. این بیماری در اثر عوامل مختلفی به وجود می آید. یکی از روش های پیشگیری از این بیماری ترک سیگار و مشروبات الکلی می باشد. سیگار و مشروبات الکلی میزان لخته شدن خون در بدن را افزایش می دهند.

بر اساس جدیدترین تحقیقات صورت گرفته در دانشکده پزشکی تخصصی آمریکا تنها روش قطعی برای جلوگیری از ابتلاء به این بیماری ترک سیگار می باشد. همچنین یک رژیم غذایی مناسب را باید انتخاب کرد. برخی از مواد غذایی خاص میزان کلسترول خون را افزایش می دهند. مصرف چنین مواد غذایی می تواند خطر ابتلاء به ترومبوسیتوز را افزایش دهد.

همچنین از دیگر روش های پیشگیری از ترومبوسیتوز افزایش تحرک و فعالیت ورزشی می باشد. هرگونه فعالیت ورزشی می تواند نظم خاصی را در بدن به وجود بیاورد. برای جلوگیری از ابتلاء به این بیماری باید سبک زندگی سالمی داشته باشید. مصرف مواد غذایی حاوی فیبر، ویتامین و حتی سبزیجات می تواند خطر ابتلاء به بیماری ترومبوسیتوز را تا ۷۰ درصد کاهش دهد.

مدت زمان لازم برای درمان ترومبوسیتوز

فرایند درمان ترومبوسیتوز بر اساس شرایط جسمی هر فردی متغیر می باشد. معمولا برای درمان ترومبوسیتوز از روش های خاصی استفاده می شود، که بعد از گذشت یک بازه زمانی مشخص نتایج درمانی آشکار پی شوند. همچنین سن و شرایط جسمی بیمار در مدت زمان درمان بسیار تاثیرگذاری باشد. معمولا مدت زمان لازم برای درمان ترومبوسیتوز بین ۶ ماه تا ۱ سال است.

هدف از درمان تدریجی ایجاد شرایط پایدار پس از بهبود در بدن می باشد. نکته: به هیچ عنوان برای بهبودی سریع مصرف هیچ گونه دارویی را به صورت خودسرانه ای افزایش ندهید. میزان داروی دریافتی توسط هر بیماری باید کاملا مجاز و استاندارد باشد. مصرف خودسرانه هر دارویی می تواند عواقب جبران ناپذیری را برای بدک به همراه داشته باشد.

همچنین برای درمان سریع و به موقع حتما سبک زندگی خود را نیز تغییر دهید. با تغییر سبک زندگی مسیری جدید و سرشار از سلامتی در انتظار فرد بیمار خواهد بود. همچنین برای بهبودی سریع و قطع مصرف داروهای مختلف را تا آخرین دوز باید ادامه داد.

آیا ترومبوسیتوز منجر به سرطان می شود؟

در پاسخ به این سوال باید اشاره کرد، که این بیماری میزان پلاکت های خون در مغز استخوان را افزایش می دهد. هرگونه فرایند تکثیر در خون می تواند خطر ابتلاء به سرطان را افزایش دهد. بر اساس جدیدترین داده های آماری به دست آمده؛ فقط ۲۲ درصد از افراد مبتلاء به این بیماری دچار سرطان شده اند. علت اصلی ابتلاء این افراد به سرطان عدم درمان به موقع بیماری می باشد.

متاسفانه عدم درمان به موقع می تواند خطرات بسیار بزرگی را برای بدن به وجود بیاورد. در صورت قطع فرایند درمان شانس ابتلاء فرد به سرطان نیز افزایش پیدا می کند. برای جلوگیری از ابتلاء به سرطان در اثر این بیماری، حتما درمان به موقع را هرچه سریع تر آغاز کنید.

برخلاف تمامی باورهای عمومی این بیماری در رنج سنی خاصی بروز پیدا نمی کند. تمامی افراد در گروه های سنی مختلف در معرض ابتلاء به این بیماری قرار دارند. عدم توجه به نکات درمانی مسیر بهبودی بیمار را سخت و طاقت فرسا خواهد کرد. همچنین در این مسیر فرد درگیر بیماری های مختلفی اعم از سرطان نیز خواهد شد.

سخن نهایی

بیماری ترومبوسیتوز در اثر افزایش تعداد پلاکت های خون در بدن به وجود می آید. این بیماری خطرات بسیار جدی را برای بدن می تواند به ارمغان بیاورد. در اثر ابتلاء به این بیماری میزان انعقاد پذیری خون نیز افزایش پیدا می ‌کند. از علائم اصلی این بیماری می توان به خونریزی بینی، ضف، خستگی، درد در قفسه سینه و حتی سردردهای میگرنی اشاره کرد. هم اکنون روش های مختلفی برای درمان این بیماری وجود دارد. در سایه هر یک از روش های پزشکی می توان دوباره سلامت جسمی را برای بیمار از رویا به واقعیت تبدیل کرد.

مطالب مشابه را ببینید!