مجله تاپ‌ناز‌

5 مورد از مهمترین سونوگرافی های بارداری

سونوگرافی های مهم بارداری

سونوگرافی بارداری، یک آزمایش بسیار ساده است که از امواج صوتی با فرکانس بالا برای تصویربرداری از جنین و اندام‌های داخلی مادر استفاده می‌کند. تعداد سونوگرافی‌هایی که در دوران بارداری انجام می‌شود، با توجه به شرایط مادر و سن رشد جنین متفاوت می باشد.

انجام این آزمایش‌ها در دوران بارداری الزامی است. زیرا می‌تواند اطلاعات کاملی درباره رشد طبیعی جنین و مشکلات آن در اختیار پزشک قرار دهد. اگر به تازگی وارد دوران بارداری شده‌اید و اطلاعات چندانی درباره انواع سونوگرافی بارداری ندارید، بهتر است این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. زیرا در ادامه قصد داریم مهم‌ترین سونوگرافی‌های بارداری را به شما معرفی کنیم.

سونوگرافی بارداری با چه اهدافی انجام می‌ شود؟

سونوگرافی بارداری با اهداف مختلفی انجام می‌شود که برخی از آن‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • تعیین وضعیت جنین
  • تشخیص جنسیت کودک
  • چند قلو بودن جنین
  • بررسی ویژگی‌های سندرم داون
  • ناهنجاری‌های مادرزادی یا نقایص مادرزادی
  • بررسی سطح مایع آمنیوتیک

به طور کلی، هدف از انجام سونوگرافی بارداری، بررسی سلامتی جنین است. در صورتی که بیماری‌ها و نواقص فیزیکی جنین زودتر تشخیص داده شوند، مادر باردار راحت‌تر می‌تواند برای سقط یا درمان کودک خود تصمیم بگیرد. علاوه بر این، سونوگرافی برای تشخیص جنسیت جنین نیز انجام می‌شود. در نتیجه، مادر باردار باید در دوران حاملگی برای انجام سونوگرافی اقدام کند.

مهمترین سونوگرافی های بارداری

مهمترین سونوگرافی های بارداری

آزمایش‌های سونوگرافی که در دوران بارداری انجام می‌شوند، همگی مهم هستند. به همین دلیل، در ادامه تعدادی از مهمترین سونوگرافی های بارداری را به شما معرفی می‌کنیم:

سونوگرافی ترانس واژینال

سونوگرافی ترانس واژینال، یکی از مهم‌ترین سونوگرافی‌های دوران بارداری است که برای ایجاد یک تصویر واضح از وضعیت جنین انجام می‌شود. معمولاً می‌توان برای تشخیص باردار بودن یا جنسیت جنین، از این نوع سونوگرافی استفاده کرد. در ماه‌های اول بارداری، تشخیص جنسیت یا دریافت یک تصویر واضح از جنین بسیار دشوار است. به همین دلیل در برخی مواقع؛ تکنسین سونوگرافی مجبور است برای ایجاد یک تصویر واضح و بررسی دقیق‌تر، از سونوگرافی واژینال کمک بگیرد.

روش انجام سونوگرافی ترانس واژینال با لگن متفاوت است. در سونوگرافی لگن، پزشک یا تکنسین سونوگرافی، پروب دستگاه را روی قسمت پایینی شکم قرار می‌دهد تا تخمدان‌ها و اندام‌های داخلی بدن را بررسی کند. ولی در سونوگرافی ترانس واژینال، دستگاه درون واژن قرار می‌گیرد.

از نظر بسیاری از پزشکان، انجام اولین سونوگرافی برای تشخیص بارداری ضروری است. معمولا سونوگرافی اول بین هفته‌های پنجم تا هشتم بارداری انجام خواهد شد.

سونوگرافی سه بعدی

سونوگرافی سه بعدی، یکی دیگر از مهم‌ترین سونوگرافی‌های دوران بارداری است که البته شباهت های زیادی در رابطه با آن وجود دارد. برخی پزشکان معتقد هستند، انجام سونوگرافی سه بعدی در دوران بارداری الزامی نیست. زیرا ممکن است به بدن جنین آسیب وارد شود.

این روش سونوگرافی، بسیار پیشرفته‌تر از سایر روش‌ها مثل سونوگرافی ترانس واژینال یا آنومالی است. زیرا به پزشک اجازه می‌دهد وضعیت جنین را از جهات مختلف یعنی عرض، ارتفاع و طول مورد بررسی قرار دهد.

در این روش، امواج اولتراسوند با فرکانس بالا از جهات مختلف به سمت بدن جنین ارسال می‌شوند. در نتیجه، یک تصویر سه بعدی از جنین تهیه خواهد شد. سپس، تکنسین سونوگرافی می‌تواند تمامی موارد مشکوک در رابطه با وضعیت جنین را شناسایی کند.

این روش سونوگرافی، دقیقاً مانند سایر روش‌ها انجام می‌شود. با این تفاوت که پروب سونوگرافی سه بعدی و نمایشگر تصویر، کمی پیشرفته‌تر از بقیه دستگاه‌های سونوگرافی است.

سونوگرافی 4 بعدی

یکی دیگر از مهم‌ترین انواع سونوگرافی‌ بارداری، سونوگرافی چهار بعدی است که امکانات بیشتری نسبت به سونوگرافی سه بعدی ارائه می‌دهد. در واقع این روش، یک فیلم متحرک از جنین ایجاد می‌کند و روی صفحه نمایشگر نشان می‌دهد. در نتیجه، تکنسین سونوگرافی و پزشک می‌تواند صورت و حرکات جنین را مورد بررسی قرار دهد.

سونوگرافی چهار بعدی، با کمک تجهیزات و دستگاه‌های خاصی انجام می‌شود. برخی پزشکان، موافق انجام این سونوگرافی در دوران بارداری نیستند. آن‌ها معتقدند در این روش مانند سونوگرافی سه بعدی، امواج بیشتری به سمت بدن جنین ارسال می‌شود. در نتیجه، ممکن است جنین یا مادر آسیب ببیند. با این وجود، این آزمایش یکی از بهترین روش‌ های تشخیص ناهنجاری‌ های جنین است.

سونوگرافی NT

سونوگرافی در بارداری

یکی دیگر از مهم‌ترین سونوگرافی‌های دوران بارداری، سونوگرافی NT است. این آزمایش در سه ماهه دوم بارداری یعنی بین هفته‌های ۱۱ تا ۱۴ بارداری انجام می‌شود و بهترین آزمایش برای شناسایی اختلالات و ناهنجاری‌های جنین است. به عنوان مثال می‌توان بافت‌های غیر طبیعی، مشکلات قلبی عروقی و مواردی مانند این را تشخیص داد.

با توجه به اینکه خطر بروز مشکلات ژنتیکی در بسیاری از نوزادان بالاست، بنابراین تمامی مادران باید در سه ماهه دوم برای انجام سونوگرافی NT اقدام کنند. در این روش، مایع پشت گردن و استخوان بینی اندازه‌گیری می‌شود. اندازه‌گیری این ناحیه، به تکنسین سونوگرافی نشان می‌دهد که خطر بروز ناهنجاری‌های کروموزومی و ژنتیکی چقدر است.

به عنوان مثال اگر مایع پشت گردن یا استخوان بینی بیشتر از حد معمول ضخیم باشد، احتمال بروز مشکلاتی مثل سندروم دان وجود دارد. این روش سونوگرافی، در واقع نوعی آزمایش غربالگری جنین است. به همین دلیل نتایج آن امکان دارد چندان دقیق نباشد و بیشتر به صورت نسبی یا آماری بیان می‌شود.

همچنین احتمال تعیین جنسیت جنین از طریق این روش وجود دارد ولی نتایج آن کاملا دقیق نیست. برای تعیین جنسیت، باید از سایر روش‌های تصویربرداری مثل سونوگرافی ترانس واژینال استفاده کرد. سونوگرافی NT در بازه زمانی نیم ساعت انجام می‌شود و نیاز به آمادگی خاصی ندارد. تنها کاری که باید انجام دهید، این است که قبل از انجام آزمایش آب بنوشید.

بیشتر بدانید: برای داشتن بارداری سالم این نکات را به یاد داشته باشید + 10 نکته مهم

سونوگرافی آنومالی

سونوگرافی آنومالی، یکی دیگر از آزمایشات غربالگری جنین است که با هدف بررسی آناتومی جنین و ارزیابی اندام‌های حیاتی مثل قلب، مغز، کلیه و معده انجام می‌شود. عملکرد اندام‌های حیاتی اهمیت بسیار زیادی دارد. برخی کودکان به دلیل عملکرد نادرست همین اندام‌ها، بعد از تولد با مشکلات گوناگونی مواجه می‌شوند.

به طور کلی، در این روش تمامی ناهنجاری‌های بدن جنین مورد بررسی قرار می‌گیرد. سونوگرافی آنومالی در سه ماهه دوم بارداری و بین هفته‌های ۱۴ تا ۲۸ حاملگی انجام می‌شود. پیشنهاد می‌کنیم با متخصصان زنان و زایمان مشورت کرده و این آزمایش را در هفته‌های اول سه ماهه دوم بارداری انجام دهید. در این روش، تمامی اندام‌های جنین، شکل سر، صورت و اندام‌های داخلی اندازه‌گیری می‌شوند و با مقیاس استاندارد مقایسه خواهند شد.

بررسی کلی

تعداد گوناگونی آزمایش سونوگرافی در دوران بارداری انجام می‌شود. متاسفانه برخی مادران باردار، به انجام سونوگرافی در دوران حاملگی بی‌توجه هستند و این مسئله را کاملاً بیهوده تصور می‌کنند. در حالی که مطالعات و پژوهش‌های علمی متعدد، ضرورت استفاده از اولتراسوند در بارداری را تایید می‌کند.

آزمایشات غربالگری که در دوره حاملگی انجام می‌شوند، اطلاعات کاملی درباره سلامتی جنین و میزان رشد آن در اختیار مادران باردار قرار خواهند داد. مهم‌ترین سونوگرافی‌های دوران حاملگی، سونوگرافی آنومالی، ترانس واژینال و nt است. البته، ممکن است پزشک از شما بخواهد برای انجام سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی نیز اقدام کنید.

مطالب مشابه را ببینید!